Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] - Dla was proste lecz dla mnie trudne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dominator
Do rzeczy:
W pliku 1.html mam takie cos
<input type="text" value="" />
(i tu nie potrzebna czesc strony)
Jak wpisze na stronie 1.html np: Zegarek to co zrobic zeby w pliku 2.html pokazał mi się wyraz wpisany na stronie pliku 1.html ? (żeby na stronie 2.html pokazał się wyraz wpisany przez kogos w pliku 1.html)

Proszę pomóżcie

Jak to zrobić ?
plsd
Poczytaj na necie o formularzach to się dowiesz co masz zrobić.To są za bardzo podstawowe kwestie ,żeby ktoś tu coś takiego tłumaczył.
Mephistofeles
Formularze w PHP.
Dominator
Daj linka
sadistic_son
plik 1.php
  1. <form action="2.php" method="post" >'; //parametr action wskazuje plik do ktorego zostanie przekazany formularz
  2. echo '<input type="text" name="nazwa1" />'; //nazwa pola musi byc inna dla kazdego pola
  3. echo '<input type="submit" value="wyslij" name="send" />
  4. </form>';

plik 2.php
  1. if(isset($_POST['send'])){ // ta linijka mowi doslownie - jesli nacisnieto przycisk o nazwie send to wykonaj to co w nawiasach klamrowych
  2. if(isset($_POST['nazwa1')){ // ta mowi ze jesli przekazano wartosc pola o nazwie nazwa1 to...
  3. echo $_POST['nazwa1']; // wyswietl zawartosc pola nazwa1 z pliku 1.php
  4. }else{ //jesli pole nazwa1 jest puste to...
  5. echo 'puste pole';
  6. }
  7. }else{ //jesli nie wcisnieto przycisku send to...
  8. echo 'nie wyslano formularza';
  9. }
I to cala filozofia w pigułce. Oczywiscie aby to dzialalo to pliki musza miec rozszerzenie php, musisz miec zainstalowany serwer np. WebServ, pliki musza byc w folderze np. httpd no i kod php nalezy umieszczac w znacznikach <?php //kod ?>. Wywolujesz to poprzez wpisanie w przegladarce http://localhost/folder_z_plikami_php/1.php
To tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.