Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+sql] Formularz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Unado
Witam.
Poszukuję formularza który ma cztery pola tekstowe np:
Cytat
Temat: [pole na wpisanie]
Opis: [pole na wpisanie]
Tagi: [pole na wpisanie]
Autor: [pole na wpisanie]

Po kliknięciu wyślij dodaje nam do bazy, a zaraz pod formularzem wyświetla razem z innymi, ale już w gotowej wersji:

Cytat
Temat: Las
Opis: O lesie
Tagi: las, liscie, drzewa
Autor: Benek

Widział ktoś z was taki formularz lub mógłby ktoś to zrobić? Najlepiej żeby pokazywało z 10 na stronę.

Próbowałem takowy zrobić, ale nie byłem w stanie połączyć go z bazą danych, nie wiem jak to się robi z formularzami smile.gif Jeśli to zły dział proszę o przeniesienie!
marcio
To pokaz kod przy ktorym kombinowales, na gotowca nie licz..
Unado
Jedyne co zrobiłem to formularz:
  1. <form action="skrypt.php" method="post">
  2. <input type="text" name="temat" />
  3. <input type="text" name="opis" />
  4. <input type="text" name="tagi" />
  5. <input type="text" name="autor" />
  6. <input type="submit" value="OK" />
  7. </form>

Nie mam pojęcia jak zrobić "skrypt.php".
marcio
Poczytaj o $_POST,isset,empty do tego obsluge bazy danych czyli polaczenie mysql_connect()/mysql_select_db()/mysql_close() i do tego prosty insert i ewentualnie select ;p
Unado
Tyle to akurat ja sam wiem, ale nie wiem jak to wykorzystać w praktyce więc napisałem na forum. Łatwiej będzie na przyszłość wzorować się na gotowym. smile.gif
markonix
Kod
formularz php dodawanie do bazy
google

To jest tak elementarne zagadnienie, że przykładów znajdziesz mnóstwo.
marcio
@up racja
Cytat
Łatwiej będzie na przyszłość wzorować się na gotowym.

Wiec rusz prosze swoje 4 litery i zacznij cos kombinowac pokaz troche dobrej checi bo jak nie ci tutaj nikt nie pomoze, jak juz cos splodzisz napisz na forum snitch.gif
Unado
Pokombinowałem i udało się, zapisuje to co chcę w bazie. Teraz pytanie jak mam to wyświetlić i żeby pokazywało 10 wyników na stronę? Tabela nazywa się 'propozycje' i ma 4 pola 'title', 'opis', 'tag', 'autor', a no i 'id'.
markonix
Nie znalazłeś nic w google o wyświetlaniu danych z bazy danych?

Może w Google zmienili algorytmy wyszukiwania i nie da się nic znaleźć ... wacko.gif
Unado
Więc wyjaśnij mi cel istnienia tego forum. Przecież praktycznie każdy problem jest rozwiązany wystarczy poszukać... Nie szukałem akurat tylko mi się przypomniało co nieco, ale wyniki mi pokazują od najstarszego do najnowszego zamiast odwrotnie.
markonix
Ja bym powiedział, że 90% jest rozwiązanych i tylko te 10% powinno się znaleźć na forum.
Jeszcze chociaż byś to napisał w PRZEDSZKOLU to mógłbym sobie darować te komentarze ale napisałeś to w "PHP",
w dziale którym jakieś obyczaje są - najpierw się próbuje i szuka, a potem pisze gdy coś nie idzie.

Kod
wyświetlanie danych z mysql

Już mi nawet podpowiadacz pokazuje tę frazę w Google!

Jeżeli coś masz (napisałeś) to umieść to na forum.
Kolejnością manipulujesz za pomocą ORDER BY kolumna DESC/ASC.
markonix
Nigdzie nie widzę ORDER BY w Twoim zapytaniu.
Unado
Chyba dość wyraźnie napisałem, że nie działa jak dodaję? Więc dałem skrypt który działa.
markonix
No, a ja Ci jeszcze wyraźniej mówię, że ORDER BY istnieje właśnie po to aby sortować wyniki i mega wyraźnie proponuje przy prośbie "naprawienia skryptu" podać skrypt z błędem.

Do mechanika zawozisz auto zepsute, czy stare które jeździ i nie masz z nim problemu?
Unado
Dobra sortowanie już zrobiłem. Pozostało stronnicowanie. Znalazłem kilka, ale większość było dość skomplikowanych. Może masz/macie jakieś proste wyjście na stronnicowanie?
markonix
Stronicowanie na podstawie LIMIT w zapytaniu, prostszych raczej nie ma.

Ewentualnie ciekawe są skrypty w JS, które tabele dzielą na strony, ale to raczej nie podejdzie.
Unado
Cytat(markonix @ 27.11.2010, 23:36:47 ) *
Stronicowanie na podstawie LIMIT w zapytaniu, prostszych raczej nie ma.

Ewentualnie ciekawe są skrypty w JS, które tabele dzielą na strony, ale to raczej nie podejdzie.

No tak to znam, ale zależy mi żeby pod wynikami była możliwość wyboru strony, a w tym wypadku np. LIMIT 5 wyświetli tylko 5 wyników, a reszta? : D
md1988
LIMIT ma dwa parametry smile.gif

edit:
Przykładowo np. LIMIT 20,10 wyświetli 10 pierwszych rekordów z przesunięciem o 20 pozycji(czyli rekordy 21-30)
Unado
Więc jak będzie wyglądać link jeśli ustawie np LIMIT 3,3 aby dostać się do tej drugiej strony z kolejnymi trzema wynikami?
md1988
To już sam musisz zrobić smile.gif

Przykładowo masz w linku:
strona.php?page=2

Wtedy np. tak:

1. <?php
  2. $resultsPerPage=10;
  3. $count = 10;
  4. $offset = ($_GET['page']-1)*$resultsPerPage; //dla strony pierwszej przesuniecie o 0
  5. $query = "SELECT * FROM tabela LIMIT $offset,$count";
  6.  
  7. {wywolywanie zapytania i wyswietlenie wyników.};
  8. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.