Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uzyskiwanie osobnego wyniku z bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Unado
Witam.

Na stronie głównej pokazuje się ok. 10 wyników, lecz chciałbym dać nad każdym z wynikiem link do tegoż wyniku by ew/ dodać pod nim komentarz. Np link musiałby wyglądać tak: index.php?id=1 w czym ID to właśnie wynik. Jak można uzyskać taki efekt? Coś trzeba dodać do skryptu który pokazuje wyniki?
markonix
Co to za wyniki. Pokaż trochę kodu.
Może po prostu 10 formularzy?
Albo jeden formularz na dole z ukrytym inputem, który będzie przyjmował wartość z klikniętego linku np. <a href="#coment" title="$id">Dodaj komentarz</a> (JS/jQuery).
Unado
Oto cały kod do wyświetlania, chcę by każdy wynik miał osobną stronę i na tej osobnej móc dodać właśnie komentarz biggrin.gif :
  1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3. $connection = @mysql_connect('localhost', 'xxx', 'xxx')
  4. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  5. $db = @mysql_select_db('xxx', $connection)
  6. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
  7.  
  8. $ile_na_stronie = 3;
  9. $query = mysql_query("SELECT * FROM tabela");
  10. $wszystkie = mysql_num_rows($query);
  11. $strony = ceil($wszystkie/$ile_na_stronie);
  12. $strona = 0;
  13. if (isset($_GET['strona']))
  14. $strona = $_GET['strona'];
  15. if (!isset($id)){
  16. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE type=1 ORDER BY id DESC LIMIT ".$strona.", ".$ile_na_stronie )
  17. or die('Błąd zapytania');
  18. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  19. while($r = mysql_fetch_array($wynik)) {
  20. print '<div id='.$r[0].'>';
  21. echo "</div>";
  22. echo "<div class='c_middle'>";
  23. echo "<b>".$r[3]."</b><br />";
  24. echo " <b>".$r[2]."</b><br />";
  25. echo "<b>".$r[4]."</b><br />";
  26. echo "</div>";
  27. echo "<div class='c_bottom'>";
  28. echo "ID: <b>$r[0]</b>";
  29. echo "</div>";
  30. echo "</div>";
  31. echo "<br />";
  32. }
  33. }
  34. else {
  35. echo "Brak wyników do wyświetlenia!";
  36. }
  37.  
  38. }
  39. echo "Strony: ";
  40. {
  41. $id = $rows['id'];
  42. echo $id." ";
  43. }
  44. for($i = 0; $i < $strony; $i++)
  45. {
  46. $int = $i+1;
  47. echo "<b><a href=index.php?strona=".$i*$ile_na_stronie.">".$int."</a> | </b>";
  48. }
  49.  
  50.  
  51. ?>
markonix
Jednak ten kod mi mało powiedział winksmiley.jpg Jakieś tam DIVy i nie za bardzo wiem co tam w środku nich jest wyświetlane.
Nazywanie tabeli "tabelą" w bazie - nazwy czemuś służą. Zmiennej nie nazywamy "zmienną" tylko rzeczownikiem, który określa zawartość.
Tak samo jakbyś nazwał tabele np. "artykuły" to bym widział już mniej więcej co tam jest wyświetlane.

No ale wracając do tematu to ponawiam rady z pierwszego postu:
- osobne formularze (mogą być pokazywane dopiero po najechaniu, kliknięciu - JS)
- jeden formularz z inputem określającym przynależność komentarza
- link "dodaj komentarz" z parametrem ID "czegoś tam" i osobna podstrona ale to mało efektowne choć najprostsze
Unado
Cytat
Nazywanie tabeli "tabelą" w bazie - nazwy czemuś służą. Zmiennej nie nazywamy "zmienną" tylko rzeczownikiem, który określa zawartość.

Oczywiście, że tak nie nazywam tabel, po prostu gdy daję kod wolę wszystko co ma wspólnego z bazą zmienić i tak też jest w tym wypadku ; )

Muszę mieć wyniki na osobnej stronie ponieważ chcę użytkownikom dać możliwość wysłania linku znajomemu : D
markonix
Zdradzenie nazwy tabeli nie narazi Twojej aplikacji na niebezpieczeństwo smile.gif

Nie wiem co ma link do znajomego do komentarza "czegoś tam".

Może w końcu zdradzisz co tam jest wyświetlane, albo najlepiej pokażesz on-line?
Naprawdę będzie łatwiej pomóc w części estetycznej tego zagadnienia.
Unado
Skrypt pokazuje tekstowe wyniki z bazy, zero grafiki wszystko czyta z bazy. Są to pojedyncze zdania.
markonix
No ok, dałem 3 propozycje 3 posty temu i nadal je podtrzymuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.