Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][CSS][HTML]Jak wyśrodkować diva o width:1280 na ekranie 1024x768?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ats2008
Witajcie.

Mam problem z takim kodem i projektem:

1. <body style="margin:0; padding:0; text-align:center; bacground-color:#000;">
  2. <div id="container" style="width:1280px; bacground-color:#ccc; margin:0 auto;">
  3. <div id="treść" style="width:990px; margin:0 auto; bacground-color:#fff;">treść strony - jak ją wyśrodkować w rozdzielczości 1024x768?</div>
  4. </div>

Problem jest w tym, że jest podwójne tło, dla body (czarne) i dla div#container (siwe) i div#treść z białym.

Jak zrobić, żeby przeglądarkę wyśrodkować na div#treść przy rozdzielczości 1024x768?
Gdyby to był tylko jeden div - nie ma problemu, ale jak wycentrować na diva#treść, który jest wewnątrz div#container?

walczę i nic nie znalazłem...

Z góry dzięki za podpowiedź.
Damonsson
Co chcesz osiągnąć? Bo jakoś nielogicznie to robisz, chyba, że chcesz coś dziwnego osiągnąć.

Przecież jest wyśrodkowane ładnie, tylko robi się x-scroll. No ale to logiczne skoro masz diva o width: 1280px.
Możesz skasować width: 1280px. I wtedy będzie Ci się rozszerzać przy zwiększaniu rozdzielczości. A przy 1024 też będzie widoczne trochę.
ats2008
chcę, żeby przy rozdzielczości 1024 przeglądarka centrowała się na div treść.

Teraz wyświetla lewą stronę z więc 1024 z 1280 obcinając treść z prawej o jakie 150 px. Trzeba ręcznie centrować xscroll co jest nie do przyjęcia.

Innymi słowy, jak wycentrować xscrolla? Obawiam się, że to w java script trzeba zrobić...

Zna ktoś może jakieś rozwiązanie?

Dzięki
Pawel_W
jedynie scrollTo smile.gif

możesz pobawić się ustawiając ujemny margines, ale wtedy lewa strona będzie niedostępna
Damonsson
Aaa czyli x-scroll ma być.
No to ogarnij ten link i dasz sobie radę:
http://demos.flesler.com/jquery/scrollTo/

Tylko sobie podmieniasz, żeby działało nie na kliknięcie tylko na on load. I ustawiasz na 50% pewnie szerokości.
ats2008
Dzięki Damonsson, o coś takiego mi chodziło.

Przestudiuję i powinno pójść.

Jak skończę wrzucę rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.