Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Czat- txt czy mysql ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
frytek
Witam,
Jak już kiedyś pisałem , robię grę we flashu która będzie korzystać ze skryptów php i mam takie pytanie: Gdzie lepiej przechowywać zmienne z tekstem użytkowników z czatu, w txt czy MYSQL questionmark.gif Bo każdy zarejestrowany użytkownik będzie miał własny chat i dla mnie wygodniej by było aby każdy użytkownik miał np w swojej tabeli 10 rekordów na wiadomości z chatu niż aby robić na serwerze dla każdego użytkownika folder z plikiem txt ale nie wiem czy jak zrobię to w mysql to gdy np. 100 użytkowników będzie gadać na raz czy baza nie będzie się cielą ?
sadistic_son
Zdecydowanie lepiej, wydajniej, optymalniej i poprawniej w bazie mysql.
frytek
to super biggrin.gif już się bałem , że ktoś napiszę , że lepiej w txt tongue.gif idę robić moje dzieło biggrin.gif
magnus
Najlepiej w MySQL + txt smile.gif
Jeśli chat będzie odświeżany np. co 5 sekund to dla dużej ilości userów będzie dość dużo zapytań.
Ja stosuję taki schemat:
- chat w tabeli,
- po wysłaniu wiadomości przez usera zapis do bazy, wyciągnięcie X ostatnich wpisów i zapisanie do cache'u (korzystałem z bibliotek cache w Kohanie i w Zendzie, ale równie dobrze można zwyczajnie zapisać jako tekst albo w formacie JSON),
- wyświetlenie (odświeżenie) chatu to include odpowiedniego pliku (po id usera), przy czym można jeszcze przechowywać id ostatniego wpisu i porównywać przed wyświetleniem czy coś się zmieniło.
To tak z grubsza, bo zawsze jeszcze jest parę niuansów o których trzeba pamiętać winksmiley.jpg
frytek
yay trochę skomplikowane :/ ja chciałem zrobić skrypt który by pobierał co 5-10 s nowe wiadomości z bazy MYSQL ale z tego co kolega pisze to będzie za dużo zapytań i z tego powodu pewnie będzie się cięło przy większej ilości użytkowników ? a ktoś może wie czy przy 100 użytkownikach taki serwer na boo.pl sobie poradzi ?
modern-web
Podejrzewam, że tak.
Aczkolwiek głowy nie daję. Wszystko zależy od obciążenia `całego` serwera, a nie tylko Twojego konta.
frytek
A na takim serwerze 1ghz , 512mb ramu łącze jakieś 100mbit/s ze 1000 użytkowników mogło by korzystać z tego chatu na raz ? gdyby każdemu co 5s odświeżało chat ? czyli by robiło koło 1-1,5tys wywołań na 5s tongue.gif bo ja jeszcze nigdy nie robiłem takiego czegoś i nie wiem jak to jest z tym obciążeniem serwera. Pewnie mój projekt będzie miał dużo wad które będą bardziej obciążały serwer dlatego chcę kupić jakiś lepszy
modern-web
Mam dla Ciebie 3 rozwiązania:
1. Umieść w sieci na darmowym serwerze i zobacz ile wytrzyma smile.gif (Wersja beta na kilka dni) - wtedy będzie można +/- oszacować wyniki na płatnych platformach.
2. Wykup serwer dedykowany (jeśli jesteś w 99% pewien, że na serwerach VPS ani WWW nie da rady.)
3. Ściągnij XAMPP-a i krótko mówiąc - hostuj stronę z własnego PC-ta. Oczywiście do tego przyda Ci się także klient No-IP (http://www.no-ip.com/)

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.