Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operacje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Adiqus
Witam. Mam pytanie, a mianowicie: Jaki kod wykona następujące operacje:

1. Odejmie od aktualnej wartości funkcji time() w danym momencie (zmienną $sekundy) wartość funkcji time() przechowywaną w bazie danych (zmienną $dane['a']) i przypisze to do zmiennej $a.

2. Sprawdzi czy otrzymana wartość jest większa lub równa 3600. Jeśli tak, to wykona następne operacje.

3. Sprawdzi ile PEŁNYCH godzin jest w zmiennej $a (tzn. zmienna $a zawiera różnicę czasu w sekundach ... dla 1 godziny = 3600 dla 1,5 godziny = 5400 itd. ... A ja chcę zrobić z tego PEŁNE godziny). Wartość przypisze do zmiennej $a1.

4. Obliczy ile sekund różnicy jest między $a a ($a1*3600). Wartość przypisze do $a2.

5. Odejmie od $sekundy $a2. Wartość przypisze do $a3.

6. Zamieni aktualną wartość pola "a" w tabeli "users" na $a3. Zrobi to tylko dla Id (pole w tabeli) = $_SESSION['id']

?

Mam nadzieję, że pytanie jest zrozumiałe. Głównie chodzi mi o punkt 3. Ale także z 6. mam problemy (zapytanie utworzyłem, ale jakoś nie chce mi zmienić wartości).

Z góry dziękuję.
markonix
3. Po prostu podzielić wartość przez 60*60 (3600) i to liczba godzin (oczywiście zaokrąglone w dół lub po prostu (int).

6. mysql_query , zapytanie UPDATE z warunkiem WHERE id = $_SESSION['id']
ADeM
Zadanie? Jeśli tak, to nie rozwiązujemy tutaj zadań.

Jeśli liczysz na gotowy kod, to nie ten dział.
Mephistofeles
1. Omg. $a = time() - $dane['a']
2. Jaja sobie robisz? If ($value >= 3600)
3. Podziel przez 3600 i obetnij ułamek. Wystarczy nawet number_format.
4. Odejmować nie umiesz?
5. #@(*$(@*&$... jak wyżej
6. No bez jaj, przecież to podstawy SQLa w PHP! Poszukaj trochę, męczące to nie jest. UPDATE + WHERE. Skoro masz problem, to pokaż to zapytanie.
thek
Zadań domowych nie rozwiązuje się na forum/ Zwłaszcza tym. Innymi słowy zamykam temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.