Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Pomoc] Dynamiczna Baza Danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kameha
Witam Wszystkich !
Nie operuję MySql'em zbyt dobrze dlatego piszę do was tutaj, potrzebuję pomocy przy utworzeniu bazy danych.

Baza Danych ma przechowywać dane które będą uploadowane na serwer w formacie *.txt.
Strona będzie wyświetlało tabele i ich zawartości na żywca wszystko co jest aktualnie w niej wraz z jej układem.

1. Interesuje mnie jaka forma formatowania textu ma być by było jak najlepiej wgrywać taki plik. Przykładowo konwertuję plik gdzie mam Imie, Nazwisko, Data Urodzenia, Miejsce urodzenia, Dodatkowe informacje. Formatuję go przez mój autorski program i tu moje pytanie do jakiej postaci, gdyż możliwe że z informacjach będą znajdowały się znaki specjalne.

2. Jak powinien wyglądać skrypt który by wczytywał plik *.txt z serwera i wgrywał go do bazy danych. Chcę też by miał możliwość kopiowania go w celach archiwalnych. Tabela_A zostanie zmieniona w plik powiedźmy TXT by można było zrozumiale przeczytać co tam się znajduje.

3*. IF NOT EXIST, jeżeli plik zostanie wgrany pod taką samą nazwą lecz zostaną dodane nowe elementy. Zależy mi bardzo na tym by nie utracić zmian wprowadzonych między uploadem pierwszego a drugiego pliku i by tylko dopisywany był brak.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Kameha
Smertius
ad 1. Plik XML, względnie csv

ad 2. Parsujesz plik, wartości importujesz do bazy. Zaimportowany plik kopiujesz do odpowiedniego katalogu. rename

ad 3. Przed odczytem plików sprawdzasz czy w katalogu z archiwalnymi masz plik o takiej samej nazwie, jeśli tak parsujesz obydwa, usuwasz dane które znajdują sie w obydwóch plikach, toco zostanie importujesz do bazy danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.