Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Współużytkowanie sesji.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rid
Otwieram ten sam dokument z sesją na dwóch kartach przeglądarki.Pytanie brzmi czy sesja jest nadpisywana przez dokument otwarty w drugim oknie czy tworzą się dwie oddzielne sesje?questionmark.gif?
tehaha
oddzielne
Rid
Gdzie to można sprawdzićquestionmark.gif?Z COOKIES jest tak samo???Przecież przeglądarka ma jedno Cache ,a zmienne sesyjne tak jak i cookies są tak samo nazwane.
Mephistofeles
W obrębie jednej przeglądarki sesja jest współdzielona, inaczej nie mógłbyś byś zalogowany na forum w różnych kartach winksmiley.jpg.
Rid
Jak dla mnie to jest raczej wada niż zaleta-i znowu muszę się drapać z kodem sciana.gif
Dziękuję za odpowiedź.
tehaha
a co chcesz zrobić?

sesja tworzy plik na serwerze , więc jeżeli chcesz, żeby była utrzymana między przeglądarkami to się nie da

edit// aaa chodziło o jedną przeglądarkęsmile.gif wada? a co chciałbyś się w każdej zakładce logować od nowa?
Rid
Cytat
a co chciałbyś się w każdej zakładce logować od nowa?
Nie chciałbym uniemożliwić logowanie na oddzielnych kartach,ale sobie już z tym poradziłem poprzez inkrementacje w sesji ,jednak jak sobie poradzić przed logowaniem na osobnych przeglądrkach???Ja zrobiłem takie coś:
zainicjowałem date:
  1. $data1=time();

w bazie danych w tym samym formacie zapisałem podczas rejestracji.
  1. $data2=$data1-$row['data'];
- odejmuję w zmiennej $data2 bieżący czas od tego w bazie danych
  1. if ($data2>120 ){
  2. $losowanie=mysql_query("UPDATE rejstr set los='$los' "." WHERE nick='$logs' AND haslox='$loghaslo'")or die(mysql_error());}
-jeśli odjęty czas przekracza 2 min -z updatuje się losowy hash
w drugim dokumencie
  1. if ( ($row['los']==$los))
porównuje aktualny hash z tym zupdatowanym ,który znajduje się w bazie.jeśli spełnia warunek jest zarejestrowany.

Wada jest tylko taka jak użytkownik po zalogowaniu od razu zamknie przeglądarkę to będzie musiał czekać 2min żeby się zalogować ,a co jęśli ustawie na 20,30 min.Jak to obejśćquestionmark.gif?

Mephistofeles
Po co chcesz tak denerwować userów?
Rid
Właśnie próbuje tak zrobić żeby,ich nie denerwować tylko na razie brak mi pomysłów,chcę zrobić tak aby był tylko jeden użytkownik zalogowany na jednym koncie.Pozostałe "sztuczne boty" odrzucane.Funkcja ,którą stworzyłem wywala osoby k ,oprócz tej która się pierwsza zalogowała, ale ma wadę ,z którą sobie nie mogę poradzićsad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.