Marek320
28.12.2010, 19:42:20
Witam.
Chciałbym stworzyć formularz zamówienia w którym zamawiającego i zamawiane pozycje wybiera się z bazy MYSQL.
Jak Waszym zdaniem podejść do tematu.
Czy da się osiągnąć coś takiego na jednym formularzu i dynamicznie dodawać do niego kolejne pozycje towarowe?
Jak na razie nie mam pomysłu na pobranie (wybranie) zamawiającego i wypełnieniem tymi danymi odpowiednich pól formularza.
Tworzyłem listę SELECT, to by działało, ale zamawiających jest zbyt wielu aby ten sposób był odpowiedni.
Czyli muszę stworzyć listę z możliwością wyszukiwania i pobrania potrzebnych informacji wybranej pozycji do formularza.
Niestety nie wiem jak to zrobić. A ten sam mechanizm jest potrzebny do pozycji zamówień.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
markonix
28.12.2010, 21:43:05
Nie do końca rozumiem.
Chcesz formularz wypełnić danymi klienta?
SELECT z bazy, atrybuty VALUE przy inputach.
Ty wybierasz klienta i chciałbyś aby zostały dodane automatycznie wszystkie jego dane w stylu:
"Wybierz klienta z listy lub wpisz ręcznie"?
To albo ajax, albo jeszcze prościej - przy wyborze jakieś wartości z listy rozwijanej pola imię i nazwisko za pomocą JS robisz na szaro (blokujesz je css'em).
Potem już po stronie PHP zwykły
isset - jeśli wybrałeś kogoś z listy to pobierz dane z bazy, jeśli ręcznie wpisałeś to pobierz dane z formularzy.
Marek320
28.12.2010, 23:24:13
Tak. Chodzi tylko o wybór z listy.
Jednak cały czas nie mogę znaleźć rozwiązania jak po naciśnięciu przycisku, wybierz z listy przejść do listy powiedzmy kilkaset pozycji i zwrócić z niej do formularza np. id, nazwę, ewentualnie adres wyszukanego zamawiającego.
Pomijam tu opcję gdy nie ma w bazie takiej pozycji, bo to oddzielny temat dodania go tam.
Nie znam Ajax, ale z tego co już poczytałem po twoim poście, to będę musiał go chyba poznać, żeby sobie z tym poradzić.
Dzięki za odpowiedź.
markonix
29.12.2010, 01:43:46
Jak w bazie nie ma być danej pozycji skoro te pozycje w liście są z bazy...
Podałem Ci sposób na bezAJAXowy czyli szczypta JS, która zablokuje/ukryje pola po wybraniu kogoś.
To i tak nie jest obowiązkowe bo potem w PHP odpowiednio dane odbierzesz z bazy, a nie z formularza więc jeśli tylko Ty będziesz z tego korzystał to będziesz pamiętał, że nie ma co wpisywać w formularz bo i tak daną pójdą z bazy.
Marek320
30.12.2010, 11:10:39
Dobrze Markonix.
Zablokowanie pól itd to rozumiem i nie jest to dla mnie problemem.
Mój problem polega na tym, że to nie będzie lista rozwijana, a przejście na stronę z wyświetlonymi rekordami z bazy i tam za pomocą wyszukiwarki znajdę potrzebne dane, interesujący wiersz będzie kierował z powrotem z informacjami w $_GET albo $_POST i tu zaczyna się problem. Jak najlepiej zadbać aby dane które były już wypełnione, były w tym formularzu. Męczyć SESSION (tego nie będzie mało) zacząłem myśleć o XML, ale napisałem ten wątek bo może jest na to metoda, a ja swoimi wymysłami sięgam prawą ręką do lewego ucha :-) . Jestem samoukiem i cały czas się uczę, chętnie dowiem się jak to się robi zgodnie ze sztuką.
Pozdrawiam
markonix
30.12.2010, 11:29:18
Po pierwsze pytasz też jak zrobić wyszukiwarkę czy tu dajesz radę?
Oki, pobrałeś jakieś dane na osobnej stronie.
Dane te są przypisane do jakiegoś wiersza w bazie.
Zawsze wiersze mają swoje id.
Więc dlaczego problemem jest przekazanie jakkolwiek tylko tego id i pobranie danych na stronie właściwej?
Marek320
30.12.2010, 11:52:41
Nie. Tak jak pisałem problemem jest zadbanie o to, żeby formularz rozbudowywał się o te pozycje i po każdym przejściu do stron wyboru i z powrotem pamiętał to co już było wypełnione.
Zamówienie może mieć nawet kilkadziesiąt pozycji, a każda pozycja po dodaniu i wpisaniu np ilości przeliczy się przez cenę itd. Więc danych może być całkiem sporo.
Więc pytam jak najlepiej podejść do takiego zadania:
-Może formularze XFORMS i pliki XML - ale tego jeszcze nie umiem i właśnie wgryzam się w to
-A może tak jak pisałeś AJAX
-A może to wszystko to armata wyciągnięta na muchę i wystarczy zwykły formularz html, js i php
Dlatego tak ogólnie pytam o metodę, w którą stronę powinienem pójść?
Wyszukiwarka, to nie problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.