Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Formularz wypełniany pozycjami z bazy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marek320
Witam.
Chciałbym stworzyć formularz zamówienia w którym zamawiającego i zamawiane pozycje wybiera się z bazy MYSQL.
Jak Waszym zdaniem podejść do tematu.
Czy da się osiągnąć coś takiego na jednym formularzu i dynamicznie dodawać do niego kolejne pozycje towarowe?
Jak na razie nie mam pomysłu na pobranie (wybranie) zamawiającego i wypełnieniem tymi danymi odpowiednich pól formularza.
Tworzyłem listę SELECT, to by działało, ale zamawiających jest zbyt wielu aby ten sposób był odpowiedni.
Czyli muszę stworzyć listę z możliwością wyszukiwania i pobrania potrzebnych informacji wybranej pozycji do formularza.
Niestety nie wiem jak to zrobić. A ten sam mechanizm jest potrzebny do pozycji zamówień.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
markonix
Nie do końca rozumiem.

Chcesz formularz wypełnić danymi klienta?
SELECT z bazy, atrybuty VALUE przy inputach.

Ty wybierasz klienta i chciałbyś aby zostały dodane automatycznie wszystkie jego dane w stylu:
"Wybierz klienta z listy lub wpisz ręcznie"?

To albo ajax, albo jeszcze prościej - przy wyborze jakieś wartości z listy rozwijanej pola imię i nazwisko za pomocą JS robisz na szaro (blokujesz je css'em).
Potem już po stronie PHP zwykły isset - jeśli wybrałeś kogoś z listy to pobierz dane z bazy, jeśli ręcznie wpisałeś to pobierz dane z formularzy.
Marek320
Tak. Chodzi tylko o wybór z listy.
Jednak cały czas nie mogę znaleźć rozwiązania jak po naciśnięciu przycisku, wybierz z listy przejść do listy powiedzmy kilkaset pozycji i zwrócić z niej do formularza np. id, nazwę, ewentualnie adres wyszukanego zamawiającego.
Pomijam tu opcję gdy nie ma w bazie takiej pozycji, bo to oddzielny temat dodania go tam.

Nie znam Ajax, ale z tego co już poczytałem po twoim poście, to będę musiał go chyba poznać, żeby sobie z tym poradzić.
Dzięki za odpowiedź.
markonix
Jak w bazie nie ma być danej pozycji skoro te pozycje w liście są z bazy...

Podałem Ci sposób na bezAJAXowy czyli szczypta JS, która zablokuje/ukryje pola po wybraniu kogoś.
To i tak nie jest obowiązkowe bo potem w PHP odpowiednio dane odbierzesz z bazy, a nie z formularza więc jeśli tylko Ty będziesz z tego korzystał to będziesz pamiętał, że nie ma co wpisywać w formularz bo i tak daną pójdą z bazy.
Marek320
Dobrze Markonix.
Zablokowanie pól itd to rozumiem i nie jest to dla mnie problemem.
Mój problem polega na tym, że to nie będzie lista rozwijana, a przejście na stronę z wyświetlonymi rekordami z bazy i tam za pomocą wyszukiwarki znajdę potrzebne dane, interesujący wiersz będzie kierował z powrotem z informacjami w $_GET albo $_POST i tu zaczyna się problem. Jak najlepiej zadbać aby dane które były już wypełnione, były w tym formularzu. Męczyć SESSION (tego nie będzie mało) zacząłem myśleć o XML, ale napisałem ten wątek bo może jest na to metoda, a ja swoimi wymysłami sięgam prawą ręką do lewego ucha :-) . Jestem samoukiem i cały czas się uczę, chętnie dowiem się jak to się robi zgodnie ze sztuką.

Pozdrawiam
markonix
Po pierwsze pytasz też jak zrobić wyszukiwarkę czy tu dajesz radę?

Oki, pobrałeś jakieś dane na osobnej stronie.
Dane te są przypisane do jakiegoś wiersza w bazie.
Zawsze wiersze mają swoje id.
Więc dlaczego problemem jest przekazanie jakkolwiek tylko tego id i pobranie danych na stronie właściwej?
Marek320
Nie. Tak jak pisałem problemem jest zadbanie o to, żeby formularz rozbudowywał się o te pozycje i po każdym przejściu do stron wyboru i z powrotem pamiętał to co już było wypełnione.
Zamówienie może mieć nawet kilkadziesiąt pozycji, a każda pozycja po dodaniu i wpisaniu np ilości przeliczy się przez cenę itd. Więc danych może być całkiem sporo.

Więc pytam jak najlepiej podejść do takiego zadania:
-Może formularze XFORMS i pliki XML - ale tego jeszcze nie umiem i właśnie wgryzam się w to
-A może tak jak pisałeś AJAX
-A może to wszystko to armata wyciągnięta na muchę i wystarczy zwykły formularz html, js i php

Dlatego tak ogólnie pytam o metodę, w którą stronę powinienem pójść?

Wyszukiwarka, to nie problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.