Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RSS i xHTML
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
edzio_max
Witam.

1. Ostatnio bawię się z RSS i napotkałem problem otóż dane pobieram z bazy danych, i w tej treści znajduja się znaczniki html. Gdy chce przepuścić przez RSS znaczniki HTML RSS mi nic nie wyświetla czy jest jakiś sposób aby to ominąć lub wyświetlić po prostu ciągły tekst?

2. Mam dziwny problem otóż na ftp gdy przerzucę sobie plik do folderu "feed" RSS zwraca mi pusta stronę sad.gif
mmica
Hey ;]
1: Nic nie wyświetla, ponieważ znaczniki HTML są interpretowane przez parser XML, a on wtedy sypie błędami ;]. Zamień wszystkie znaki mniejszości/większości, ampersandy, apostrofy i cudzysłowy na predefiniowane encje XML'a (http://www.w3schools.com/xml/xml_syntax.asp).

2: Huh? Możesz bardziej szczegółowo ;]?

Pozdrawiam,
mmica
wookieb
1) Uzyj sekcji CDATA http://www.w3schools.com/xml/xml_cdata.asp
edzio_max
No gdy przerzucę sobie plik rss.php z folderu głównego do folderu "feed" np. host.pl/feed/rss.php to przestaje działać.

mmica
Może dlatego, że odwołuje się do plików, które są dla niego niedostępne z tego poziomu? Mam na myśli, że ścieżki do tych plików w tej sytuacji mogłyby być niepoprawne. Korzystasz z jakichś gotowych rozwiązań?

Pozdrawiam,
mmica
edzio_max
Nie, plik pobiera dane z bazy danych
mmica
Czyli odwołując się do "host.pl/rss.php" skrypt działa, ale gdy odwołujesz się do tego samego pliku, ale kilka katalogów niżej, to już przestaje .. hmm, nie mam pomysłu. A może sprawdź chmod dla katalogu? Choć gdyś nie miał uprawnień do przeglądania zawartości katalogu, dostałbyś pewnie 403, ale serwer może być też tak skonfigurowany, że pokazuje wtedy pustą stronę bez informacji o błędzie.

Możesz umieścić też kod skryptu? Może mogłoby to pomóc w rozwiązaniu problemu..

Pozdrawiam,
mmica
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.