Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniem sql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sigan
Witam!
Mam problem z zapytaniem select sql a więc:

Mam tabele produkty a w niej wartosci:

I teraz problem:
Chciałbym wyświetlić wszystkie produkty które są przypisane do COLA, czyli wynik powinien zwrócić:
Olej, czekolada, pączki

W 2 zapytaniach jest to proste bo sie daje SELECT prod1 WHERE prod2 = cola // SELECT prod2 WHERE prod1 = cola

Jednak chciałbym to mieć w 1 zapytaniu.
A nie wiem jak to odpowiednio zmontować.

Nie mam za bardzo czasu szukac na forum ani na gogelkach dlatego pisze.
Licze na jakas odp... moze byc kod, link czy nawet jakas mysl jak to rozwiazac smile.gif

Jezeli ktos chciałby pomóc a nie rozumie o co mi chodzilo (nie wiem czy dobrze przedstawilem problem) to piszcie smile.gif postaram sie to moze lepiej przedstawic biggrin.gif
Pozdrawiam guitar.gif
thek
A to używanie OR w WHERE już jest takie ciężkie do zauważenia? Jedynie musisz wyeliminować duplikaty.
  1. ...WHERE prod1 = 'xxxx' OR prod2 = 'xxxx'
Pała za nie używania mózgu do czegokolwiek poza czytaniem naszej klasy/demotywatorów/czy czegoś innego i dodatkowo kopa w tyłek za lenistwo. Gratuluję... 5 post na forum i od razu ostrzeżenie.

A jak sensownie załatwić problem z dublami i jedną kolumną? Poczytaj o UNION.
Sigan
Oszczędź sobie tych durnych komentarzy.
OR to wiem a o duplikatach nie pomyslalem...
I tak dzieki
Zajec
Zamiast kombinowania z UNION możesz sprobować też zrobić początek taki:
  1. SELECT IF(prod1 = 'cola', prod2, prod1) AS prod

Nazywaj na przyszłość swoje wątki dokładniej, bo "Problem" mówi tyle, co nic.

thek: pała za brak kultury? Moderator to może i nerwowy zawód, nie dawaj się tak ponosić.

EDIT BY thek: I tak jestem spokojny. Ale ktoś wpada i z mostu mi pisze, że mam mu dać odpowiedź bo on "nie ma czasu by poszukać w necie". Więc ja mam tracić czas by mu odpowiedź podać, jak jakiemu księciuniowi? Też byś sie wkurzył. Są pewne granice wyrozumiałości, których nie powinno sie przekraczać. Leniom mówię stanowczo "NIE!" i stąd zarówno komentarz jak i "nagroda" w postaci 10% na liczniku. Popuści się takiej osobie, to pojawi się kolejnych 10. Dziennie takich osób na forum, które sie chociaż kryją z lenistem jest kilkanaście. Odrabianie zadań domowych lub zaliczeń poprzez forum to także nierzadka sytuacja. Takie coś trzeba tępić i tyle. Nie zawsze przebierając w środkach. Zresztą większość z tych osób aluzji nie zrozumie. Im trzeba wprost i twardo bo inaczej nie załapią. A pomysł podany przez Ciebie też dobry, tylko trzeba uważać na ewentualne duplikaty po zamianie kolumn.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.