Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopiowanie danych między tabelami w/g ID
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
robson-321
Witam
Prośba o pomoc, może już ktoś spotkał się z podobnym problemem i udało się go rozwiązać, przeszukuję różne fora ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, wszystko to co jest podawane to nie działa.

Nie mogę skopiować masowo danych jednego rekordu tabeli do innego rekordu innej tabeli według ID danego rekordu, aktualizacja miałaby się odbyć przez phpmyadmina, posiadam dwie tabele tabela1 i tabela2 obie mają pierwszy rekord o nazwie ID i natępny adekwatnie tekst1 i tekst2

Jak powinno wyglądać poprawne polecenie sql do zaktualizowania drugiej tabeli tzn. z tabeli "tabela1" rekordu "tekst1" chcę przenieść dane do tabeli "tabela2" do rekordu "tekst2" ale według ID (id obu tabel są identyczne)?

Polecenia o takiej składni "INSERT INTO addc SELECT * FROM add01 WHERE `addc.pole1` = `add01.p1`" nie działają.

phpMyAdmin - 2.11.8.1deb5+lenny7
Wersja klienta MySQL: 5.0.51a
Zajec
Przenieś całą tabelę tak, aby mieć w 1 bazie obie tabele. Wtedy robisz tylko selecta z banalnym joinem.
  1. SELECT tab1.id, tab1.tekst AS tekst1, tab2.tekst AS tekst2 FROM tab1, tab2

Jak wszystko działa tak jak chciałeś, to na koniec tylko
  1. CREATE TABLE tab3 AS SELECT (...)
robson-321
Ok, dzięki za pomoc ale mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie.

Jak będzie prawidłowo wyglądało polecenie sql które zaktualizuje dane między tymi tabelami (obie są w tej samej bazie) ale w/g określonego warunku tzn. tak żeby sobe znalazł np. po id lub nazwie (tym razem obie tabele nie są identyczne, tabela druga posiada kilka razy więcej rekordów niż tabela pierwsza).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.