Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Kodowanie UTF-8 i sortowanie polskich(i nie tylko) fontów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ardziej
Witam, mam problem z sortowanie polskich fontów w JQGRID smile.gif
Wszystko działa ale tylko na początku, wyświetlają się okej !
Jednak kiedy w JQGRRID sortuję to i tak polskie fonty na koniec idą, używam JQGRID bo podobno bez problemów polskie fonty sortuje a tu proszę, klops.
Tak zgadliście polskie font idą na koniec, header w html w utf-8 i format też w utf-8 bez bom. Przy połączeniu z bazą mam:
  1. mysql_query("SET NAMES utf8");
  2. mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
  3. mysql_query("SET collation_connection = utf8_unicode_ci");

Toż to więcej nawet niż mam przy dodawaniu jednakże tam nie ma problemów, kolejny problem z tym czy można sortować ładnie polskie znaki dobrze jak i np. niemieckie ?
Co wybrać ?
utf8_general_ci
czy
utf8_unicode_ci
Aby wszystko działało okej nie zależnie od języka ?

A jeszcze jedno może pomoże

daję: latin1
Pozdrawiam
d3ut3r
jeżeli chcesz posortować z Polskimi znaczkami to na poziomie zapytania możesz zrobić coś takiego:

1. SELECT imie,nazwisko FROM uzytkownicy ORDER BY nazwisko COLLATE utf8_polish_ci

Wydaje mi się że nie ma uniwersalnej metody bo jak określić czy Ä jest bliżej czy dalej Ą skoro to dwa znaki z różnych alfabetów. Musiałbyś na poziomie zapytań dodawać odpowiednie COLLATE dla języka który aktualnie przerabiasz. Mogę się jednak mylić to jedynie moje przypuszczenie i nigdy z takim problemem nie miałem do czynienia
Ardziej
Znaczy się co do znaków polskich nie polskich to trochę inaczej wygląda, bo albo będą polskie albo jakieś inne, nie oba naraz smile.gif
Używam do sortowania JqGrid (już dostałem zganiony na forum tutaj że tinytable sobie nie poradzi ale JqGrid bez problemów, problem w tym że segreguję tylko dobrze jak się włączy, być może przez ustawienia w MYSQl(tam sortuje bez problemu) jednak kiedy dam odśwież lub zmienię sortowanie w JqGrid polskie lecą na koniec....
Ktoś ma jakiś pomysł ?
Pozdrawiam smile.gif
JoShiMa
Ja sobie zrobiłam funkcję do sortowania stringów z polskimi znakami:
http://blog.bexlab.pl/sortowanie-stringow-...i-znakami/1358/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.