Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlanie 3 ostatnich plików.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
botnaizi
Witam,

Poszukuję skryptu lub kogoś kto pomoże mi takowy napisać. Chodzi o to, że pewien program wysyła co jakiś czas plik na serwer i wrzuca go do folderu z datą, np 20110127. Problem w tym, że nie wrzuca pliku z daną nazwą bądź numeracją a po prostu dopisuje jeszcze setne sekund. Dlatego wpadłem na pomysł, aby te 3 ostatnie pliki wyświetlał po dacie zmodyfikowania. Ale tu pojawia się problem, na który już nie mam pomysłu :/ . Skrypt musi wykrywać folder z ostatniego dnia i jakoś znaleźć 3 ostatnie pliki w tym folderze.

Może da się inaczej. Chcę to dodać do tablicy. Każde wyrażenie w tablicy będzie wyglądało mniej więcej tak
Cytat
cam1_20110127_200159_281.jpg

Czy da się to funkcją sort posortować i następnie wyświetlić ?
Pozdrawiam
CuteOne
Podpowiedzi:
- filemtime
- readdir
- while
- sort

wszystko co napisałem znajdziesz w manualu - trochę wyobraźni i powinieneś w godzinę napisać odpowiednią funkcję
botnaizi
Zrobiłem to trochę inaczej.
  1. <?php
  2. $submit = $_POST['submit'];
  3. $dzien = $_POST['dzien'];
  4. $miesiac = $_POST['miesiac'];
  5. $rok = $_POST['rok'];
  6. $katalog = 'obrazy/'.$rok.$miesiac.$dzien.'/1/';
  7. $dir = opendir($katalog);
  8.  
  9. $tab = array();
  10. while(false !== ($file = readdir($dir)))
  11. if($file != '.' && $file != '..')
  12. $tab[] = $file;
  13.  
  14. }
  15. if($tab){
  16. sort($tab);
  17. foreach ( $tab as $val ) echo "<a href='".$katalog.$val."'>".$val."</a><br /> ";
  18. }

Sortuje ładnie, i łatwo dodać powiedzmy 3 ostatnie wyniki chociaż, najbardziej chodziło mi o sortowanie.

@CuteOne: A czy funkcję filemtime mógłbym posortować podobnie jak nazwa tego pliku ? Rozwiązałem problem, ale z ciekawości pytam.

Pozdrawiam
CuteOne
Zapisując czas utworzenia plików do tablicy - tak możesz je posortować
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.