Witam serdecznie, tworzę właśnie skrypt, który będzie łączył się przez Internet z różnymi stronkami (przy tym logując się na niektóre itp.) i wykonywał przeróżne czynności (to nie jest ważne, ważne jest to że skrypt będzie się łączył z internetem).
Skrypt będzie zazwyczaj puszczany na localhoscie (często zmienne IP) oraz na normalnym serwerze (od czasu do czasu).
Zlecenie otrzymałem od kolegi znajomego1, który powiedział że jego znajomy (nazwijmy go znajomy2), potrzebuje czegoś takiego.
Koncepcja skryptu spodobała się tak znajomemu1, że postanowił i on kupić ten skrypt.
W efekcie postanowiłem, że od każdej osoby ściągnę po tej samej cenie, jaką z początku oferowałem znajomemu2.
Oczywiście od razu zaczęli kombinować i już wiem, że postanowili zakupić 1x i koszty podzielić między siebie na połowę.
Teraz mam dylemat, co zrobić? Jak zabezpieczyć skrypt przed tym, aby nie mogli wysłać go między sobą, a raczej działał tylko u jednego z nich.
Myślałem o zabezpieczeniu IP (tylko IP z listy mogą używać skryptu), ale fakt że duża część ma zmienne ip wyklucza to.
Myślałem również o jakiś loginach i hasłach, ale nic szczególnego.
Jak Wy sobie z takim procederem radzicie i jakie rady możecie mi dać?
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.