Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS]Logo w css nie przylega do góry strony.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
waqmaz
Witajcie. Jak w temacie logo w css nie przylega mi do góry strony. Wszystko było dobrze do póki nie wywołałem css w index.php za pomocą funkcji z innego pliku. Wie ktoś co jest nie tak?

1. <?php
  2. function tworz_naglowek_html($tytul) {
  3. ?>
  4.  
  5. <html>
  6. <head>
  7. <title><?php echo $tytul; ?></title>
  8. </head>
  9. <body>
  10.  
  11. <div id="kontener_logo">
  12. <div id="logo">
  13. <h1>hjhj.pl</h1>
  14. <h2><i>- fdgfghfghgf</i></h2>
  15. </div>
  16. </div>
  17.  
  18. <?php
  19. if($tytul) {
  20. tworz_tytul_html($tytul);
  21. }
  22. }
  23. ?>

A teraz wywołuję tę funkcję w index.php:

1. <?php
  2. require('funkcje_wyswietl.php');
  3. tworz_naglowek_html($tytul);
  4. ?>

Ale niestety rezultat jest taki jak poniżej na obrazku:

Chodzi mi o ten rejon zaznaczony w czerwonym kółku. Czemu strona się odsunęła od góry po wywołaniu funkcji w index.php?
JoShiMa
A co tam robią znaczniki li, dlaczego nie ma ul albo ol i dlaczego za divem zawierającym logo jest zamknięcie nieotwartego znaczniki czyli </li> ten kod co wkleiłes to jakiś szajs. Uporządkuj najpierw znaczniki.
emajl22
w body { margin: 0; }
waqmaz
w style.css jak dajem do kontener_logo margin: 0; to nic nie pomaga ; < i w body też.

#kontener_logo{
margin: 0;
width: auto;
height: 85px;
}

Dobra, problem rozwiązany.
W kontener_logo musiałem dać: margin-top: -16px;
Mam tylko 1 pytanie, czy taka składnia będzie poprawna w innych przeglądarkach?

Cytat(JoShiMa @ 31.01.2011, 12:44:29 ) *
A co tam robią znaczniki li, dlaczego nie ma ul albo ol i dlaczego za divem zawierającym logo jest zamknięcie nieotwartego znaczniki czyli </li> ten kod co wkleiłes to jakiś szajs. Uporządkuj najpierw znaczniki.

Po 1 ja tu kuźwa nie widze żadnych znaczników, po drugie jest to piekny kod, jak nie umiesz dostzrec ze to funkcja osobnego pliku to w ogole lepiej tu nie odpisuj..
JoShiMa
Cytat(waqmaz @ 31.01.2011, 13:18:10 ) *
Po 1 ja tu kuźwa nie widze żadnych znaczników, po drugie jest to piekny kod, jak nie umiesz dostzrec ze to funkcja osobnego pliku to w ogole lepiej tu nie odpisuj..

Aaa, bo zmieniłeś zawartość swojego posta. Pierwszy kod jaki tam wkleiłeś to była istna masakra z jakimiś zapomnianymi znacznikami <li>. Aż żałuję, że nie zacytowałam.

A poza tym skoro musisz dać margin ujemny to znaczy, że jest jakaś kicha. Co masz w funkcji: tworz_naglowek_html($tytul)? Wyświetl sobie źródło strony skopiuj i pokaż.

A po trzecie, gdzie masz deklarację dokumentu?

A poza tym, warto żebyś wiedział, że znacznik <i> został zdeprecjonowany smile.gif i nie należy go używać.
toel
W którymś z plików masz BOM.
Notepad++ -> Format -> Konwertuj na UTF bez BOM
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.