Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][HTML]Scroll diva przy wysokości 100%
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cniak
Witam, mógłby mnie ktoś nakierować w jaki sposób zrobić scrolla dla diva takiego jak dla przeglądarki. Otóż:
W przeglądarkach pojawia się scroll jeżeli tekst więcej zajmuje niż jest w stanie pomieścić się na ekranie przeglądarki. Chciałbym zrobić takie odwołanie dla diva. Mógłbym ustawić, np.

#srcolldiv {
height: 100px;
overflow: auto;
width: 100%;
}
I tyle było by dobrze, tylko teraz chodzi mi o to, by ustawić to dla height: 100%. Jak to użyje poprostu scrolla nie ma przy divie i problem jest znów. Krótko mówiąc chodzi mi o automatyczne dopasowanie scrollowania jeżeli tekst zajmuje więcej niż ekran przeglądarki
Iframe było by dobrym rozwiązaniem?
php11
Witam,

overflow-y: scroll;
cniak
jest sam scroll bez możliwości przewijania.

Chodzi mi o to, by jakimś sposobem przydzielić 100% wysokości ekranu przeglądarki, a nie dla danego diva

Znalazłem:
http://www.web-zonez.com/screen/100/div/index.html
Jak takie coś uzyskać?
zegarek84
nie chce mi się przykładu robić ale z tego co pamiętam jak się emulowało position fixed przez absolute to... [o ile doczytałeś] body ustaw na 100% - marginesy i paddingi na 0px, wyłącz skrolowanie i w niego wstaw div'a 100% wysokości i szerokości - ustaw jak wyżej wspomniano scrola tylko pionowego - poza tym div'em jeśli dasz div'a z pozycjonowaniem absolutnym to będzie on wyglądał względem wspomnianego div'a jak position fixed... tak przy okazji na ten trick z emulacją fixed nie pamiętam czy body ma domyślnie relative czy trzeba ustawić mu relative - ale to tak przy okazji jako ciekawostka na starsze przeglądarki...
cniak
Dzieki smile.gif Poradziłem sobie twoim sposobem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.