Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt PHP " Ile % kasy zostało do uzbierania"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Adam Jaworski
Witam, mam takie głupie pytanie. W jaki sposób zrobić skrypt który by pokazywał "ile kasy uzbierano". W sensie jest taka zbiórka na na przykład serwer. Do uzbierania jest 120 zł, wpłacono np 50zl, do uzbierania zostało 70 zł.
I by to było w takiej formie

|Ile trzeba uzbierać|Uzbierano|Zostało do uzbierania|
czy zna ktoś taki skrypt. i czy wiecie jak taki stworzyć?smile.gif
Piogola
Potrzebna znajomość matematyki na poziomie podstawówki.
Adam Jaworski
Oh nie o to mi chodziło. By to wyliczało w % kto dał itp. nie dopisałem no ale niestety przepraszam ^:]
Tomplus
Nie wiem skąd chcesz pobierać informacje o datkach, bo nie podałeś, ale skrypt jest prosty z poziomu ręcznej edycji tongue.gif

1. $do_uzbierania = 120;
  2. $datki = 50; //modyfikujemy
  3.  
  4. echo "Kwota do opłacenia serwera wynosi ".$do_uzbierania."zł, uzbieraliśmy już ".($datki*100/$do_uzbierania)."% kwoty. Dziekujemy :) ";

Musisz bardziej sprecyzować, bo na razie pytasz się o podstawy z matematyki.
Adam Jaworski
Mogę powiedzieć że pisze nie jasno biggrin.gif. i nie dopisuje wielu rzeczy, za to przepraszam.

Chciał bym zrobić coś takiego.

Napisane jest ile trzeba, ile dano, ile potrzeba prawda?. + chciałem by można było to dodawać poprzez przeglądarkę, w sensie że ile wpłacono smile.gif. (kolega będzie tego używać, a on nie czai nic z PHP).
Tomplus
to musisz mu napisać skrypt który będzie mógł dodawać kwoty np. do bazy danych.
on będzie dodawał przez formularz
a Ty pobierzesz te dane z bazy, z sumujesz i odejmniesz od ile trzeba.
Możesz zrobić nawet kto dał najwięcej. Po prostu bawisz się już matematyką smile.gif

Adam Jaworski
Ok dzięki za odpowiedz, postaram się to zrobić. chociaz do mysql jeszcze nie doszedłem, a właściwie dopiero zaczynam rozdział z nim tongue.gif ( ps czytam książkę PHP I MYsql Vademecum profesjonalisty wydanie czwarte:).) jeżeli czegoś nie będę umiał napisze jeszcze tutaj, proszę o nie zamykanie tematu
Tomplus
Zawsze możesz pobawić się płaskimi bazami czyli zapisywać i odczytywać z bazy danych a potem wykorzystać funkcję foreach do odczytania liniii i w ten sposób z sumujesz wszystko.
Adam Jaworski
Hehe mogę powiedzieć jedno, ja dopiero zaczynam z PHP. jeszcze zbytnio dużo nie umiem. musiał by mnie ktoś nakierować jak połączyć PHP z bazą danych MySQL, lub inna..;/

/PS czy dał byś mi rade jakoś pomóc w sensie, nie napisać cały kod, tylko skrawek nakierować jak to ma wyglądac. Nie jestem jeszcze za dobrym programista :].
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.