Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Dziwny problem z wielkością liter?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
emajl22
integruję swój skrypt ze skryptem forum phpbb by przemo i stanąłem zaraz na początku. Zrobiłem logowanie używając danych z forum i działa poprawnie. Zapisuję sobie login do sesji. Problem polega na tym, że jak w formularzu wprowadzę login np. "test" (chociaż login mam "Test") to zapisuje mi tak do sesji, a później wybierając rekordy z bazy (where `username` = '".$_SESSION['login']."') wybiera mi tylko te rekordy, które odpowiadają temu co jest w sesji. Czyli dobrze, ale źle.

Czy jedynym rozwiązaniem jest pobieranie loginu z bazy danych zamiast z sesji? Co gorsza, ktoś może mieć nick "tEsT" i będzie to samo.
Crozin
Ustaw system porównywania znaków dla tej kolumny na taki, który nie bierze pod uwagę wielkości znaków (czyli *_ci zamiast *_cs czy *_bin).
emajl22
zrobiłem trochę na około, bo od razu przy logowaniu dałem pobieranie loginu z bazy używając loginu z formularza i do sesji wrzuciłem login z bazy biggrin.gif

ale i tak dzięki za pomoc. Będę wiedział na przyszłość smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.