Cytat(osl @ 16.02.2011, 19:38:05 )

symfony nawet się specjalnie nie kryje z tym, że jak widzi coś lepszego u konkurencji to sobie "pożycza"

Inspiruje się!

Latem zeszłego roku byłem na konferencji Adobe promującej CS5. Jeden z prowadzących (nie pamiętam kto to był konkretnie, ale jestem przekonany, że ktoś z zarządu) powiedział, że jeśli bierzemy kod jakiejś strony, a następnie umieszczamy go na swojej to nie jest to kradzież, ponieważ zabieramu z internetu i oddajemy z powrotem do niego

.
Taka mała dygresja, na rozluźnienie.
@Akcelerator, IMO to, czy napiszesz swój framework czy skorzystasz z czegoś gotowego zależy od celu.
Jeśli tworzysz jakiś produkt, to zdecydowanie wybierz framework, który już istnieje. Zwróć uwagę na to, że gotowe frameworki (nie mówię, że wszystkie, ale zasadniczo) są dość dobrze przetestowane, ze względu na dużą rzeszę użytkowników.
Jeśli chcesz się po prostu nauczyć to uważam, że warto napisać całość od początku, żeby zrozumieć w pełni zasadę działania wszystkiego. Po prostu siadaj i pisz. Nie liczyłbym jednak na zbyt wiele. Jeśli nie masz dużego doświadczenia, to nie zrobisz cuda, nawet jeśli będziesz się do tego przygotowywał na papierze wiekami (co ja osobiście odradzam, choć pewnie sporo osób się ze mną nie zgodzi).
W tym momencie polecałbym też książke "Getting Real" napisaną przez, o ile się nie mylę, założycieli 37Signals.
Traktuje ona właśnie o procesie tworzenia aplikacji webowych sposobami odbiegającymi od klasycznej inżynierii oprogramowania.
Pisanie frameworka to sprawa o wiele poważniejsza niż pisanie poszczególnych modułów.
Swojego czasu w Windowsie była dziura pozwalająca pobrać "zagwiazdkowane" hasło w dialogach konfiguracji.
Z tego co mi wiadomo, nie było możliwe jej bezbolesne załatanie, bo zmiana WinAPI spowodowałaby konieczność wprowadzenia zmian we wszystkich aplikacjach zeń korzystających.
Jeśli napiszesz cały system i zorientujesz się, że sknociłes framework, może okazać się, że będziesz musiał zmodyfikować wiele elementów systemu. Czasami może okazać się, że nie będzie to opłacalne.
Przygotuj się na duże straty kodu, jeśli piszesz coś dużego bez doświadczenia ze złożonymi aplikacjami.
Ale jeśli chcesz i możesz to zrobić dla własnego rozwoju - warto.