Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Łączenie kilku "mysql_query" w jedno.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CichyWiatr
Witam

Jestem bardzo początkowy w te klocki i napisałem prosty skrypt php który działa, lecz:

1. Jestem zmuszony robić zapytanie w kodowaniu latin2 i potem kodowanie muszę zmieniać na utf8.
Czy przy zapisie $wynik_chat = mysql_query($zapytanie_chat); nie mogę dać opcji, żeby te zapytanie było w kodowaniu latin2??
Obecnie na końcu skryptu umieściłem mysql_query("SET NAMES 'utf8' "); ale to tylko pośrednie rozwiązanie..

1. <?php
  2. $zapytanie_chat = ("
  3. SELECT `userID`, `userName`
  4. FROM `ajax_chat_online`
  5. ");
  6. mysql_query("SET NAMES 'latin2' ");
  7. $wynik_chat = mysql_query($zapytanie_chat);
  8. if (mysql_num_rows($wynik_chat) > 0)
  9. {
  10. while($wiersz_chat = mysql_fetch_row($wynik_chat))
  11. {
  12. $lista_chat .= '<a href="'.$mybb->settings['bburl'].'/member.php?action=profile&uid='.$wiersz_chat[0].'">'.$wiersz_chat[1].'</a>, ';
  13. }
  14. }
  15. else
  16. $lista_chat .= 'Obecnie nie ma nikogo na chatcie.';
  17. echo $lista_chat;
  18. mysql_query("SET NAMES 'utf8' ");
  19. ?>

Pozdrawiam
modern-web
`początkowy` !?
Człowieku; kto Ciebie uczył języka polskiego? (albo nadal uczy - nie wnikam)
CichyWiatr
Także się zastanawiam kto Ciebie uczył języka polskiego, skoro nie znasz słowa 'początkowy'.

Może sens pierwszego zdania jest do końca nie prawidłowy (pisałem raz, później połowę usunąłem, dopisałem resztę i nie sprawdziłem czy wszystko pasuje do siebie), może nie jestem mistrzem ortografii, ale komentarz zostaw dla siebie..

Co do PHP, w ramach rozjaśnienia mojego pytania:

Chciałbym żeby ta linijka:
  1. mysql_query("SET NAMES 'latin2' ");

dotyczyła tylko tego skryptu podanego wyżej (jak nie umieszczę po skrypcie kodu, aby kodowanie się zmieniło na utf8, to na stronie mam tzw. krzaczki zamiast polskich liter).

Pozdrawiam

AlexDeLarge
Koledze chodziło o to, że jesteś początkujący, nie początkowy. Nie wiem w jakich językach.

Nie da się. Możesz w zamian konwertować wyniki zapytania za pomocą mb_convert_encoding
CichyWiatr
Dziękować

1. mb_convert_encoding
pomogło, choć działa tylko z pojedynczą zmienną (wynik zapytania nie chciał przekodować).

Co do ortografii to masz rację, powiną być początkowym smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.