Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] OOP MVC
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinlorak
witam, chce wreszcie sprobowac cos obiektowo pisac w PHP, czyli tak jak nalezy, ale mam kilka pytan na poczatek, zeby poprawnie zaczac. Przeczytalem pare jakichs kursow o programowaniu obiektowym, ale chyba najlepiej sie uczyc na praktyce, bo szczerze mowiac wiele nie zrozumialem.

Pierwszy to niech bedzie jakis blog, na poczatek tylko proste dodawanie newsow i ich wyswietlanie. wiec robie to tak:

index.php
gdzie tylko wywoluje

$test = new Blog();
echo $test->wyswielt();

blog.class.php
gdzie jest funkcja wyswietl()

a polaczenie z baza mam robic w osobnej klasie?

a co z kontrolorerem? jak ja to mam rozpisac? powinien byc plik kontroler.class.php i tam np:
public function executeIndex() ? i tutaj pobieram wszystkie newsy? tylko jak to potem wykorzystac na stronie?

pozdrawiam

guilty82
Na Twoim miejscu zacząłbym od jakiegoś frameworka. Teoria na temat OOP to jedno, praktyka to drugie - praktyka czyni mistrza. Rozważyłbym Codeigniter (duża społeczność i dobra dokumentacja, sporo tutoriali), Kohany (dobre wsparcie społeczności i dość dobre API, kilka niezłych tutoriali) lub nawet Zenda (nie znam za dobrze, bo przerobiłem tylko jeden kurs, ale wyglądał obiecująco). Monolity typu Symfony zostawiłbym ew. na później - moim zdaniem jest duża szansa, że zniechęcą początkującego programistę (mnie zniechęcił na jakiś czas smile.gif.
marcinlorak
tak sie wlasnie sklada, ze przegladalem Symfony, troche w nim cos tam robilem i moze nie zniechecil mnie, ale wolalbym cos od podstaw napisac. dlatego wlasnie pytam o to rozdzielenie na model widok kontroler. W Symfony to bylo tak zrobione, ze po jakims czasie sie polapalem o co w tym chodzi, ale nie kapuje tego jak to bylo zrobione, dlatego chcialbym od poczatku zrobic, zeby miec jakies wieksze pojecie.

no i wlasnie nie bardzo rozumiem jak to dzialalo, ze w action.class.php bylo np executeNew i tam wskazanie na formularz. tak jakby to execute pobieralo to co jest przesylane w stronie przez GET czy POST i wykonywalo akcje? ale jak takie cos zaimplementowac? czy moze czegos takiego poza frameworkami sie nie stosuje i pisze sie tylko uzywajac klas?
najlepsze by bylo znalezc jakis przyklad prostego bloga napisanego w MVC, ale szukalem i albo nie ma wlasnie tego action.class, albo pisane w ogole nie obiektowo...

pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie smile.gif
qrooel
Rzuć sobie okiem jak to jest zrobione w CodeIgniterze.

http://codeigniter.com/tutorials/watch/blog/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.