Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Info na portalu od admina
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eurosoft
Witam, wpadłem na pomysł informowania userów logujących się do mojego portalu o różnych informacjach. Informacja powinna być wyświetlana jako popup, a dane pobierane bezpośrednio z bazy sql np z tabeli info tabela posiadałaby następujące pola:

id_info
nazwa_usera - kto dodał informację
data_do - data do kiedy miałaby się wyświetlać informacja
info - treść informacji

w jaki sposób najlepiej to zaimplementować?
bmL
Nie rozumiem czego Ci brakuje smile.gif

Cytat
Witam, chciałbym ugotować herbatę. Herbata powinna być zrobiona w kubku a woda powinna zostać wcześniej ugotowana w czajniku. Do kubka przed zalaniem trzeba włożyć woreczek z herbatą i wsypać cukru. W jaki sposób powinienem zrobić herbatę?

eurosoft
Bardzo mi pomogłeś! W sumie cieszę się, że są tacy "MĄDRZY" jak Ty, bo wtedy dopiero widać jak mało wiemy....
bmL
Ale ja poważnie pytam czego Ty nie wiesz... Opisałeś jak dane mają być zapisywane w bazie co ma się dziać więc co mam Ci napisać? Sam sobie odpowiedziałeś na wszystkie pytania... No chyba że chcesz żeby Ci ktoś napisał kod wg. twoich wytycznych? :|
askone
Według mnie w strukturze tabeli brakuje pola odpowiedzialnego za przechowanie informacji o tym, że dany użytkownik już komunikat widział i go przeczytał. Aktualnie każdy komunikat admina będzie wyświetlał się każdemu użytkownikowi do czasu ważności.

Osobiście informację o przeczytaniu komunikatu przez użytkownika umieściłbym w osobnej tabeli łączącej id wiadomości z id użytkownika. Wtedy proces wyświetlania powiadomień wyglądałby tak:
  1. pobierz id użytkownika
  2. pobierz wszystkie ważne komunikaty
  3. wyświetl użytkownikowi komunikaty dla których nie ma wpisu w tabeli przeczytane_wiadomości
  4. gdy użytkownik kliknie przycisk "zamknij" dodaj rekord do tablicy przeczytane_wiadomości

Warto też pomyśleć aby pobranie i ograniczenie listy wiadomości do wyświetlenia zrobić po stronie bazy danych poprzez "inner joina" i odpowiednie warunki "where"

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.