Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]obiektowo blog
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
witam, zaczalem sobie pisac obiektowo takiego mini bloga, na razie sobie zrobilem samo wyswietlanie. teraz chcialbym dodac dodawanie newsow i jakis panel admina. i teraz mam pytanie jak to poprawnie zrobic? tzn jak to podzielic na klasy?
kazda klasa w osobnym pliku? i np jedna klasa to connect, druga dodaj, trzecia wyswietl itd?
!*!
1 klasa = 1 plik i ładujesz/przerabiasz tylko to co w danej chwili jest konieczne. A jaki zrobisz do tego loader i czy w ogóle to już inna bajka wink.gif
Gość
dzieki, a co to jest wlasciwie ten loader? chodzi o kontroler? czy o to co sie ma wyswietlac w zaleznosci od URI?
wookieb
Dowiedz się jak funkcjonują znane frameworki TJ Zend Framework, Symfony, Kohana a będziesz wiedział co z czym się je.
Gość
coraz bardziej mi sie to podoba smile.gif
a jeszcze mam takie pytanie co do prawidlowosci.

na razie to mam w jednym pliku zrobione, zeby dzialalo i chce to poprawnie rozdzielic.

jest to cos mniej wiecej w tym stylu:

1. $count = $pdo->exec(INSERT INTO itd )
  2.  
  3. if($count > 0)
  4. {
  5. echo 'Dodano: '.$count.' rekordow';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. echo 'Wystąpił błąd podczas dodawania rekordów!';
  10. }

i teraz wiem, ze pierwsza linijke sie powinno przeciez do modelu, a co z ifem? powinien zostac w tym pliku dodaj.php, czy tez go przeniesc do modelu i ma byc wywolywany z funkcja?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.