Witam,
mam problem bardziej teoretyczny
A mianowicie:
-jeżeli zalogowany użytkownik wrzuca przedmioty do koszyka to wiadomo luz tabela koszyk przypisujemy danemu użytkownikowi daną ilość danych przedmiotów
zastanawiam się jedynie nad użytkownikiem niezalogowanym (gość):
-gość wrzuca przedmioty do koszyka - czy już wtedy wrzucać jego przedmioty do DB a zamiast uid wpisywać sessid (żeby go po czymś rozpoznawać) ? czy może trzymać w sesji? ale sesja wygaśnie i byłoby to niewygodne dla klienta wiem po sobie że lubię wrócić do sklepu i mieć to co miałem w koszyku (ciasteczka)
-gość wrzuca przedmioty do koszyka i wiadomo w którymś momencie chce się zalogować i wtedy:
-jeżeli jako user już ma koszyk to jego poprzedni koszyk usuwam a ten nowy zastępuję?
-jeżeli jako user nie ma koszyka to po prostu do tego gościowego przypisuje ten uid tak? to w takim razie gdzie wrzucić "if-a" ? w momencie logowania? było by to dość niewydajne żeby każdemu kto się loguje sprawdzało najpierw czy miał koszyk czy nie
reszta rzeczy przynajmniej u mnie w głowie jest poukładana ale ta zmiana stanów użytkownika wprowadza trochę zamieszania i zastanawiam się jak to rozwiązać... wiem że wiele sklepów po prostu olewa niezalogowanych użytkowników i koniec sesji to zapomina co miałeś. wiem też że porzucone koszyki w bazie danych zaśmiecają ale można stworzyć procedurę która oczyści DB z porzuconych koszyków (załóżmy gdzie data=dziś-2miesiące i mniej) i będzie cacy