Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Możliwość komentowania newsów dla zarejestrowanych użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
23os
Cześć
Mój pierwszy post, mam nadzieję, że dobrze dobrałem dział i tag;)
Jestem zupełnie zielony w temacie PHP, moja wiedza kończy się na HTMLu, i to też raczej trochę więcej niż podstawy. Ale prostą stronę zrobię. Niestety wymarzyłem sobie coś więcej.
Robię stronę przeznaczoną dla mnie i moich znajomych, będą na niej statystyki, newsy itp. No i wymarzyłem sobie, żeby mogli komentować newsy, ale pod swoim nickiem, czyli wcześniej musieliby się zarejestrować. Nie chcę tego odpuścić, cholernie mi na tym zależy, mimo braku wiedzy. Oczywiście mógłbym pójść na około, założyć forum i w newsie podawać link żeby tam komentować, ale nie lubię zbędnych utrudniaczy.
Przejrzałem internet, różne strony, fora i widziałem, że są skrypty newsów, rejestracji i logowania, ale tych połączonych 3 w jedno nie widziałem, nawet podejrzewam, że nie istnieje;) Jesteście w stanie mi jakoś pomóc? Ja wiem, że laikom bez wiedzy ciężko się pomaga, ale, jak pisałem, bardzo mi na tym zależy.
Podsumowując:
- robię prostą stronę dla max 20-30 osób (jeśli ma to jakieś znaczenie)
- chciałbym żeby musieli się zarejestrować
- chciałbym żeby po rejestracji i zalogowaniu była możliwość komentowania newsów

Idealnie by było gdyby ktoś miał dokładnie taki skryot;) Realnie patrząc fajnie by było, gdyby ktoś znalazł czas żeby napisać krok po kroku co musiałbym zrobić, jaki skrypt gdzie wsadzić itd, ale będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, choćby naprowadzenie na tematy, które mogą mi pomóc, bo w końcu do tematu po porady zawsze można wrócić. A z moim stanem wiedzy to nawet za bardzo nie wiem pod jakimi hasłami szukać.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Michał
Ideal
1. REJESTRACJA

- formularz na strone: np: nick i haslo

czyli po kliknieciu guzika REJESTRUJ - wyselectowac z bazy danych w kolumnie nicki czy istnieje taki nick jak zostal wprowadzony w formularzu - jesli znaleziono w bazie (tabeli) 0 czyli nie istnieje taki nick czyli dodaj taki nick do bazy danych (tabeli) - jesli nie zero to echo: ze ten nick jest zajety.

(jesli haslo tez sie zgadza - np nie jest za dlugie albo za krotkie albo wogole istnieje) wiec nick i haslo jest wprowadzone do bazy danych - tym sposobem echo - jestes zarejestrowany (mozesz maila wyslac z gratulacjami smile.gif )

2. LOGOWANIE

- formularz na stronie z dwoma inputami: nick i haslo - po wprowadzeniu i kliknieciu loguj - dajesz komende zeby wyselekcjonowal czy znajduje sie taki rzad w tabeli gdzie nick i haslo zgadzaja sie z podanymi w formularzu - jesli wynik 1 czyli prawidlowy ustawiasz sesje.

3. DODAWANIE NEWSOW

jesli tylko admin bedzie mogl wstawiac te newsy to trzeba zrobic stronke na ktora bedzie mial dostep tylko admin i tam bedzie formularz np: temat, news, data (automatycznie data)

i po wypelnieniu i kliknieciu guzika DODAJ - funkcja INSERT umiesci news w bazie danych (oczywiscie trzeba konretnie podac gdzie ale tego jest duzo na necie wiec znajdziesz)

4. KOMENTARZE

ta sama sytuacja - formularz ktory umiescie w konkretnym miejscu komentarz

TO OCZYWISCIE BARDZO OGOLNIE PISZE exclamation.gif

BAZA DANYCH - potrzebujesz:

1. TABELA z zarejestrowanymi urzytkownikami - czyli tabela gdzie sa przetrzymywane nicki hasla maile i wszystko co chcesz smile.gif

2. TABELA newsow - czyli tabela z kolumnami np: data dodania, temat, news

3. TABELA komentarze - czyli np: data dodania, do ktorego newsa, dodane przez, komentarz

oczywiscie to juz tylko i wylacznie zalezy od Ciebie - mozesz sobie to umiescic w jednej smile.gif ale bedzie syf

no moglbym tak pisac i pisac

no ale domyslam sie ze z CSS tez nic nie umiesz wiec ciezko to wszystko widze smile.gif (wybaczcie bledy jesli na jakies natraficie - po prostu nie mysle juz)

A TOBIE POWODZENIA smile.gif

PS: musisz miec serwer ktory obsluguje php, itd itp

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.