Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grupowanie danych- w mysql czy php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
janek
Witam chętnych do pomocy smile.gif ,

Właśnie projektuję sobie bazę danych i wychodzi mi że będę miał w jednej kolumnie (nazwijmy ją np. "kolor oczu") wiele powtarzających się danych- np. 15 rekordów zielonych oczu, 9 rekordów niebieskich itp.

Tworząc zapytanie do bazy chcę mieć finalnie po jednej "sztuce" każdej danej, tj. jedno zielone, niebieskie itp.

Przeczytałem, że mogę to zrobić na poziomie bazy danych przez polecenie GROUP BY. Wszystko wygląda fajnie, tyle że czy to przypadkiem nie obciąża serwera baz danych? Najchętniej zrobiłbym to w php, ale nie wiem jakim poleceniem (a szukałem :!: ).

Więc co mam wybrać? Mysql czy php? Jeżeli to drugie to jak to zrobić?

Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi, bo jak widać jestem początkujący...

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
DeyV
Stanowczo Baza. Po pierwsze jest własnie w tym celu stworzona i zoptymalizowana w tym celu. Po drugie - nie ma konkretnej funkcji php, którą można by w tym celu wykorzystać. Musiłbyś pisać własne funkcjie. A po trzecie - w MySQL można storzyć indeksy, które jeszcze dodatkowo przyśpieszą działanie funkcji grupujących, co spowoduję dzianie znacznie szybsze, niż wyciągnięcie i pracowanie z wszystkimi danymi.

a przy okazji - może zamiast group by, mógłbyś wykorzystać DISTINCT?
janek
Dzięki za radę.

Co do DISTINCT- znalazłem, poczytałem i chyba wiem o co chodzi.

Pozdrawiam,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.