Anonymous
28.05.2004, 07:27:38
przegladajac rozne kursy i ksiazkowe przyklady spotakalem sie z dziwnym zapisem
[php:1:4a48bb41a0]<?php
$block_values[] = &$this -> blocks[$block];
?>[/php:1:4a48bb41a0]
chodzi mi o to & przed $this jakie ma ono znaczenie?? :oops:
netzah
28.05.2004, 07:29:27
hwao
28.05.2004, 07:40:18
Po Polsku tez pisze coto jest
:arrow:
Click
Anonymous
28.05.2004, 08:02:41
czyli jesli dobrze rozumuje to jest cos takiego jak aliasy?? jak w unixowych plikach mozla tworzyc aliasy albo w windowsie skroty??
grzybowski11
28.05.2004, 14:59:40
można by chyba tak to w skrócie nazwać
matys
28.05.2004, 15:07:01
Referencja jest to wywoływanie funkcji przez samą siebie. Najlepszym tego przykładem jest silnia;)
kszychu
28.05.2004, 15:48:54
Cytat
Referencja jest to wywoływanie funkcji przez samą siebie. Najlepszym tego przykładem jest silnia;)
Z rekurencją się chyba koledze pomyliło... :-D
A zrozumieć rekurencję może tylko ktoś, kto rozumie rekurencję ;-)
matys
28.05.2004, 15:56:30
Oo, przepraszma, pomyłki każdemu się zdazają
Kszychu:
Kod
A zrozumieć rekurencję może tylko ktoś, kto rozumie rekurencję
Nie jestem jedyny:P
kszychu
28.05.2004, 15:58:36
Cytat
Oo, przepraszma, pomyłki każdemu się zdazają
Kszychu:
Kod
A zrozumieć rekurencję może tylko ktoś, kto rozumie rekurencję
Nie jestem jedyny:P
Co niby chcesz przez to powiedzieć? Czyżbyś nie zrozumiał mojego rekurencyjnego dowcipu? 8)
aleksander
28.05.2004, 16:17:39
prosty przykład rekurencji:
masz funkcje do czytania katlogu, ale ma ona ta właściwość, że nie czyta Ci tylko katalogu podanego jako argument ale też wszystkie podkatalogi.
function read_dir($dir)
gdy funkcja natrafi na podfolder alby przeskanować także jego zawartość wywoła samą siebie. jak argument $dir przyjmie nazwę podfolderu.
przyład nie jest objektowy, ale dzięki niemu udało mi sie to zrozumieć ( i znaleźć jakieś zastosowanie dla tego)
cboot
29.05.2004, 13:25:12
Cytat
prosty przykład rekurencji:
masz funkcje do czytania katlogu, ale ma ona ta właściwość, że nie czyta Ci tylko katalogu podanego jako argument ale też wszystkie podkatalogi.
function read_dir($dir)
gdy funkcja natrafi na podfolder alby przeskanować także jego zawartość wywoła samą siebie. jak argument $dir przyjmie nazwę podfolderu.
przyład nie jest objektowy, ale dzięki niemu udało mi sie to zrozumieć ( i znaleźć jakieś zastosowanie dla tego)
A to do kogo napisałeś

Bo tu nikt nie pytał o rekurencję, tylko o referencję
aleksander
29.05.2004, 15:30:35

8O a to nie to samo?

sorx, pomyliły mi się pojęcia :oops: Za dużo szkoły to przez to... Tak jakos nieuwaznie czytałem posty. No nieważne co się stało to się nie odstanie...
Znak & przed zmienną oznacza referencję, czyli bezpośrednie odwołanie się do adresu zmiennej w pamięci. Np. jeśli do funkcji przekażesz jako parametr referencję do zmiennej to funkcja ta nie działa na kopii tejże zmiennej (tak jak w przypadku przekazania zmiennej bez referencji) tylko na adresie tej zmiennej. Oznacza to, że po zakończeniu działania funkcji zmienna nie przyjmie wartości sprzed wywołania funkcji, tylko będzie miała wartośc zmienioną.
Oj chyba namieszałem
Najlepiej przeanalizowac i wykoanc to:[php:1:614fc66b59]<?php
$a = "raz";
function zmien ($z){
$z = "dwa";
echo "Funkcja: ".$z."<br />";
}
function zm (&$z){
$z = "dwa";
echo "Funkcja: ".$z."<br />";
}
//************************
echo $a."<br />";
zmien($a);
echo $a."<br />";
zm($a);
echo $a."<br />";
?>[/php:1:614fc66b59]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.