Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapis ktorego nie rozumie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Anonymous
przegladajac rozne kursy i ksiazkowe przyklady spotakalem sie z dziwnym zapisem

[php:1:4a48bb41a0]<?php
$block_values[] = &$this -> blocks[$block];
?>[/php:1:4a48bb41a0]

chodzi mi o to & przed $this jakie ma ono znaczenie?? :oops:
netzah
To referencja. Poczytaj tu: http://www.php.net/manual/en/language.references.php
hwao
Po Polsku tez pisze coto jest
:arrow: Click
Anonymous
czyli jesli dobrze rozumuje to jest cos takiego jak aliasy?? jak w unixowych plikach mozla tworzyc aliasy albo w windowsie skroty??
grzybowski11
można by chyba tak to w skrócie nazwać
matys
Referencja jest to wywoływanie funkcji przez samą siebie. Najlepszym tego przykładem jest silnia;)
kszychu
Cytat
Referencja jest to wywoływanie funkcji przez samą siebie. Najlepszym tego przykładem jest silnia;)

Z rekurencją się chyba koledze pomyliło... :-D

A zrozumieć rekurencję może tylko ktoś, kto rozumie rekurencję ;-)
matys
Oo, przepraszma, pomyłki każdemu się zdazajątongue.gif
Kszychu:
Kod
A zrozumieć rekurencję może tylko ktoś, kto rozumie rekurencję

Nie jestem jedyny:P
kszychu
Cytat
Oo, przepraszma, pomyłki każdemu się zdazajątongue.gif
Kszychu:
Kod
A zrozumieć rekurencję może tylko ktoś, kto rozumie rekurencję

Nie jestem jedyny:P

Co niby chcesz przez to powiedzieć? Czyżbyś nie zrozumiał mojego rekurencyjnego dowcipu? 8)
aleksander
prosty przykład rekurencji:

masz funkcje do czytania katlogu, ale ma ona ta właściwość, że nie czyta Ci tylko katalogu podanego jako argument ale też wszystkie podkatalogi.

function read_dir($dir)

gdy funkcja natrafi na podfolder alby przeskanować także jego zawartość wywoła samą siebie. jak argument $dir przyjmie nazwę podfolderu.

przyład nie jest objektowy, ale dzięki niemu udało mi sie to zrozumieć ( i znaleźć jakieś zastosowanie dla tego)
cboot
Cytat
prosty przykład rekurencji:

masz funkcje do czytania katlogu, ale ma ona ta właściwość, że nie czyta Ci tylko katalogu podanego jako argument ale też wszystkie podkatalogi.

function read_dir($dir)

gdy funkcja natrafi na podfolder alby przeskanować także jego zawartość wywoła samą siebie. jak argument $dir przyjmie nazwę podfolderu.

przyład nie jest objektowy, ale dzięki niemu udało mi sie to zrozumieć ( i znaleźć jakieś zastosowanie dla tego)

A to do kogo napisałeś tongue.gif Bo tu nikt nie pytał o rekurencję, tylko o referencję laugh.gif
aleksander
rolleyes.gif 8O a to nie to samo? tongue.gif sorx, pomyliły mi się pojęcia :oops: Za dużo szkoły to przez to... Tak jakos nieuwaznie czytałem posty. No nieważne co się stało to się nie odstanie...
nas
Znak & przed zmienną oznacza referencję, czyli bezpośrednie odwołanie się do adresu zmiennej w pamięci. Np. jeśli do funkcji przekażesz jako parametr referencję do zmiennej to funkcja ta nie działa na kopii tejże zmiennej (tak jak w przypadku przekazania zmiennej bez referencji) tylko na adresie tej zmiennej. Oznacza to, że po zakończeniu działania funkcji zmienna nie przyjmie wartości sprzed wywołania funkcji, tylko będzie miała wartośc zmienioną.
Oj chyba namieszałem smile.gif
nas
Najlepiej przeanalizowac i wykoanc to:[php:1:614fc66b59]<?php
$a = "raz";
function zmien ($z){
$z = "dwa";
echo "Funkcja: ".$z."<br />";
}
function zm (&$z){
$z = "dwa";
echo "Funkcja: ".$z."<br />";
}
//************************
echo $a."<br />";
zmien($a);
echo $a."<br />";

zm($a);
echo $a."<br />";
?>[/php:1:614fc66b59]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.