Mam następujący problem, w pętli w której odczytuje dane z tabeli mam taki link:
<a href=\"news.php?a=addimg&id={$r['id']}\">imgadd</a>
następnie chce aby po kliknięciu w ten link użytkownik mógł wgrać na serwer plik, nazwa pliku miałaby zostać zapisana do odpowiedniej komórki o o nazwie "zdjecie":
if($a == 'addimg') { $plik_nazwase = $_FILES['plik']['name']; echo $plik_nazwase; /*to dodałem tylko aby sprawdzić czy po kliknięciu w link wyświetli się odpowiednie id, i się wyświetla*/ if(!$query){ exit; } $plik_tmpse = $_FILES['plik']['tmp_name']; if ($_POST['button2'] == "dodaj") { if($spse[1] == "jpg" || $spse[1] == "JPG" || $spse[1] == "png" || $spse[1] == "jpeg") { chmod ("modul/news/img/$plik_nazwase", 0777); } } }
oraz sam formularz:
echo' <div id="form"> <form enctype="multipart/form-data" action="news.php?a=addimg" method="post" > <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="5000000555" /> <input name="plik" type="file" /> <input type="submit" name="button2" value="dodaj"> </form>';
pliki są uploadowane zgdonie z kodem i nie ma z tym problemu
co mnie dziwi że gdy wpisze w pole id w zapytaniu SQL jakieś konkretne id to wartość zostanie zapisana odpowiednio, wychodzi na to że id nie jest przechwytywane do zapytania, i pytanie do mądrzejszych dlaczego tak się dzieje?
jak to rozwiązać, może cała koncepcja jest zła? Proszę o wskazówki, z góry dzięki.