Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zasady baz danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AquaFresh
Witam mam kilka pytan a mianowicie:

Baza danych dla wiadomosci (jest to forum tematyczne). Zazwyczaj (ale dla mniejszych stron) robilem tak ze byla tabela z kolumnami: data, czas, od kogo, do kogo, wiadomosc (itd itp) czyli wszystkie wiadomosci szly do jednej tabeli a z tabeli do konkretnego uzytkownika. Czy w wiekszych serisach - forach a nawet facebooku czy nk robi sie tak samo ? Czy moze kazdy uzytkownik ma swoja tabele ? Jak to jest ? A i czy wiadomosci sa szyfrowane ? Czego sie uzywa do szyfrowania wiadomosci ?
lukaskolista
Relacyjne bazy danych przypuszczam, ze o taki rodzaj baz chodzi. 1 user = 1 tabela? oryginalne podejscie...
AquaFresh
Czyli podsumowujac - do wiadomosci prywatnych na stronie uzywamy ... ?
nekomata
tabeli - od , do , wiadomość , status
serio jak zrozumienie czegoś takiego jest dla ciebie trudna to chyba zmień język programowania na język zlecania (i masz potem takie funkcje zlec_tabele("GDZIE TABELA MA PRYWATNE WIADOMOŚCI") or die(); )
Ideal
BOZE CZLOWIEKU CZY WOGOLE CZYTASZ CO JA PISZE ? STWORZYLEM NIE JEDNA TAKA BAZE DANYCH I ZAWSZE ROBILEM SWOIM SPOSOBEM TYLKO PYTAM CZY TAK SIE POWINNO ROBIC A MOZE INACZEJ. OBRAZASZ MNIE - PROSZE ADMINA O UKARANIE TEGO UZYTKOWNIKA exclamation.gif exclamation.gif exclamation.gif
wookieb
Nikt nie obraził Ciebie tylko twoja dumę, która powoduje że zachowujesz się nieodpowiednio. Uspokój sie.
nekomata
@Offtopic :
Cytat("Ideal")
OBRAZASZ MNIE - PROSZE ADMINA O UKARANIE TEGO UZYTKOWNIKA

Od czego jest przycisk Raportuj?
Napisałeś "MNIE" , a wcześniej używałeś konta gościa więc wnioskuję że po prostu zapomniałeś się wylogować i napisać swojego jakże zaawansowanego posta z konta gościa.(i wolałbym nie słyszeć że to konto "brata" , wszyscy znamy te śpiewkę.)
Następnym razem również proszę Cię o wyłączenie Caps lock'a (swoją drogą przydałby się plugin do bbcode , aby wszystko posty które są napisane 100% na capslocku zostawały usuwane albo chociaż przestawione na normalne małe literki biggrin.gif ).
Poza tym użytkownik : lukaskolista napisał ci odpowiedź na początku tematu , jednak ty kontynuowałeś go , prawdopodobnie z powodu niechęci do czytania.
A i jeszcze jedno , jeśli uraziłem Cię w jakikolwiek sposób to szczerze Cię przepraszam , jednak nadal sądzę że jeśli ktoś ma problem z zrozumieniem fundamentalnych podstaw logicznego myślenia to nie powinien kontynuować programowania , dla własnego i cudzego bezpieczeństwa.

Dziękuję i pozdrawiam , Nekomata.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.