Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Merge obrazków w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
escobar1983
Witam serdecznie.

Chce połączyć kilka obrazków w jeden. Znalazłem troche informacji ale nie wiem dlaczego wyskakuje mi błąd
  1.  
  2. //files zawiera $files[]= array('name'=>$img_src.".jpg",'height'=>$height,'width'=>$width);
  3. $sciezka=PATH."\\tmp\\";
  4. $plik_wynikowy=$sciezka."all_add.jpg";
  5. //fopen($plik_wynikowy,"a+");
  6. $poczatek_x=0;
  7. $poczatek_y=0;
  8. $nowy = imagecreatetruecolor($suma_width, $suma_height);
  9. $nowy = imagecreatefromjpeg($plik_wynikowy);
  10. foreach($files as $key=>$value)
  11. {
  12. // echo $sciezka.$value['name'];
  13. //imagecopy(
  14. imagecopymerge($nowy,$sciezka.$value['name'],$poczatek_x,$poczatek_y,0,0,$value['width'],$value['height'],100);
  15. // $poczatek_x+=$value['width']+1;
  16. // $poczatek_y+=$value['height']+1;
  17. }

Błąd jak się pojawia to "Warning: imagecopymerge(): supplied argument is not a valid Image resource ".

Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam
AndyPSV
czyli, ze masz zly obrazek do polaczenia i nie moze polaczyc (albo np. sa w 2 roznych formatach)
musisz znalexc bardziej "lepszejszy" skrypt (najlepiej gotowca)
escobar1983
Skypt sam pisałem. Może ma ktoś jakiegoś gotowca lub jakiś inny sposób połączenia kilku plików graficznych w całość?
nospor
Prowadził głuchy ślepego po torach....
@AndyPsv oraz @escobar1983 sami zdecydujcie kto jest kto w tym przysłowiu...

Czemu nie zajrzycie do manuala?
http://pl.php.net/manual/en/function.imagecopymerge.php
bool imagecopymerge ( resource $dst_im , resource $src_im , int $dst_x , int $dst_y , int $src_x , int $src_y , int $src_w , int $src_h , int $pct )

1) Drugi parametr też ma być resource a nie tak jak ty mu dajesz ścieżkę do pliku
2) Komunikat błędy też bardzo wyraźnie o tym mówi.

Jak można zastanawiać się nad tak banalną sprawą gdzie wszystko podane jest jak na tacy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.