Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] symfony i doctrine - co robię źle?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adasiu
Witam, to moja pierwsza styczność z tym frameworkiem (wersja 1.4.9). Próbuję wyciągnąć dane z bazy za pomocą doctrine.
Pytanie wygląda tak:
  1. $q = Doctrine_Query::create()->from('pages')->execute();

a rezultat tak:
Kod
500 | Internal Server Error | Doctrine_Exception
Couldn't find class pages

at ()
in SF_SYMFONY_LIB_DIR/plugins/sfDoctrinePlugin/lib/vendor/doctrine/Doctrine/Table.php line 299

pytanie co robię źle??

Pozdrawiam.
Potter125
uuu... widać że się dokumentacji nie czyta.

Aby móc pobierać dane z istniejącej bazy danych którą stworzyłeś ręcznie, musisz wygenerować za pomocą symfony model..

najprościej

symfony doctrine:build-schema

i czytać uważnie dokumentację thumbsdownsmileyanim.gif
adasiu
Cytat(Potter125 @ 1.04.2011, 22:57:52 ) *
uuu... widać że się dokumentacji nie czyta.

Aby móc pobierać dane z istniejącej bazy danych którą stworzyłeś ręcznie, musisz wygenerować za pomocą symfony model..

najprościej

symfony doctrine:build-schema

i czytać uważnie dokumentację thumbsdownsmileyanim.gif

faktem jest, że tego nie doczytałem
problem natomiast po zbudowaniu schematu bazy się nie rozwiązał (plik schema.yml został ładnie utworzony natomiast problem pozostał dalej taki sam)

//P.S. a co się tyczy nie czytania dokumentacji to wydaje mi się że każdy inny framework można odpalić (Zend, KO2 i 3, Cake) ale nie Symfony. Przez 2 gdzodziny dochodziłem dlaczego mi nie działa kontroler tak jak potrzeba a okazało się że nie ma utworzonego widoku dla niego (co dla mnie było niemałym zaskoczeniem).
Potter125
symfony cc

//Poza tym nie chodzi o plik schema.yml, tylko sprawdz czy Ci się utworzyły pliki z klasami w lib/doctrine/
adasiu
Cytat(Potter125 @ 1.04.2011, 23:23:12 ) *
symfony cc

//Poza tym nie chodzi o plik schema.yml, tylko sprawdz czy Ci się utworzyły pliki z klasami w lib/doctrine/

Takowe pliki mi się niestety nie utworzyły sad.gif
Potter125
Jak tworzyłeś schemat bazy?
Ręcznie czy przez schema.yml ?
adasiu
Baza łącznie z danymi została wypełniona ręcznie.
Symfony zostało zainstalowane z peara. Utworzyłem moduł (i do tego template) i zmieniłem routing z domyślnego na moduł który został utworzony.
Wykonałem wg podpowiedzi polecenie symfony doctrine:build-schema co sprawiło, że utworzył się plik schema.yml ze schematem.

Rozumiem, że gdybym chciał wyciągnąć dane za pomocą propela to dokładnie w taki sam sposób muszę wpierw zbudować strukturę bazy?? I jeszcze pytanko, czy jest możliwość pobrania danych z bazy za pomocą najzwyklejszego zapytania, tak jak np w KO3
  1. $query = 'SELECT * FROM `pages` WHERE `page_id` = 1 LIMIT 1;';
  2. $result = DB::query(Database::SELECT, $query)->as_object(TRUE)->execute();
Potter125
no i ok.

Nakierowałem Cię i myślałem że sam pogłówkujesz, ale....

Oczywiście wszystko przebiegało poprawnie. Stworzyło Ci w pliku schema strukture bazy

teraz doctrine:build-model i stworzy Ci model, czyli to co chciałeś smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.