Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wlasnorecznie stworzenie kalkulatora
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karolunited
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if (isset($_GET['btn']))
  5. {
  6. switch ($_GET['btn']) {
  7. case 1:
  8. $myText1 = myAction($_GET['btn']);
  9. break;
  10.  
  11. case 2:
  12. $myText1 = "dwa";
  13. break;
  14. default:
  15. $myText1 = "inna wartosc";
  16.  
  17. }
  18.  
  19. }
  20.  
  21. else {
  22. $myText1 =0;
  23.  
  24. }
  25.  
  26.  
  27. function myAction($myValue){
  28.  
  29. return $myValue;
  30. }
  31.  
  32.  
  33.  
  34. ?>
  35.  
  36. <center>
  37. <div style="position: absolute; width: 500px; margin-left: 50%; left: -250px;">
  38. <form action="Kalkulator.php" method="get">
  39.  
  40. Kalkulator </br> </br></br>
  41.  
  42.  
  43. <input type="text" name="Text1" value="<?php echo $myText1; ?>" style=" width: 210px; float: left; margin-left: 140px;" />
  44. </br> </br>
  45. <button type="submit" name="btn" value="C" style="width: 210px;"> C </button>
  46. </br>
  47. <button type="submit" name="btn" value="1" style="width:50px;" > 1 </button>
  48. <button type="submit" name="btn" value="2" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 2 </button>
  49. <button type="submit" name="btn" value="3" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 3 </button>
  50. <button type="submit" name="btn" value="dodawanie" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > + </button>
  51. </br>
  52. <button type="submit" name="btn" value="4" style="width:50px;" style="margin:10px 0px 0px 10px;"; > 4 </button>
  53. <button type="submit" name="btn" value="5" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 5 </button>
  54. <button type="submit" name="btn" value="6" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 6 </button>
  55. <button type="submit" name="btn" value="odejmowanie" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > - </button>
  56. </br>
  57. <button type="submit" name="btn" value="7" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 7 </button>
  58. <button type="submit" name="btn" value="8" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 8 </button>
  59. <button type="submit" name="btn" value="9" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 9 </button>
  60. <button type="submit" name="btn" value="mnozenie" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > * </button>
  61. </br>
  62. <button type="submit" name="btn" value="przecinek" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > , </button>
  63. <button type="submit" name="btn" value="0" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > 0 </button>
  64. <button type="submit" name="btn" value="rowna" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > = </button>
  65. <button type="submit" name="btn" value="dzielenie" style="width:50px;" style="margin-left:10px"; > / </button>
  66. </form>
  67. </div>
  68. </center>

Wiec zrobilem juz kalkulator (ktory narazie nie liczy tongue.gif) Teraz bym chcial zebyscie mi pomogli zrobic:

- Jak wciskam "C" to mi wyswietli w okienku "0"
- I zeby jak przyciskam po koleji liczby typu "123456" to zeby w okienku mi to samo napisalo.

Dziekuje za pomoc, jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc :*
Fifi209
Nie ma to związku z PHP a raczej z JavaScript. Poszukaj na necie: klawiatura javascript.
karolunited
Wiem, juz to slyszalem na innych forach, lecz jestem na praktykac i moj szefuncio kazal mi zrobic to w php, wiec nie mam innego wyjscie, jezeli zrobie chociaz te dwa punkty ktore opisalem na gorze to bede bardzo wdzieczny smile.gif
Fifi209
To zmień praktyki skoro coś takiego masz pisać w php. ;]
karolunited
Zeby to bylo takie proste tongue.gif
Fifi209
Napisz po swojemu i powiedz, że tak jest poprawnie. wink.gif
(z użyciem javascript)
kamil4u
Masz gotowca: http://forum.webhelp.pl/php-i-bazy-danych/...09.html#p870431
karolunited
Dzieki za gotowca, lecz jezeli zmienie caly moj kod teraz to on sie szczai ze to nie ja go zrobilem, bo juz mu pokazywalem postep prac.
Jak bys mogl mi pomoc zrobic te (dwa punkty z gory) prowadzic je do mojego kodu. dziekuje
kamil4u
Popatrz jak to zostało zrobione tam i na tej podstawie zrób swoje albo powiedz szefowi, że to przekracza zakres Twoich umiejętności w PHP.
Podany przeze mnie kod(a raczej link do niego) jest dość krótki i nie powinien sprawić Ci większych problemów.
karolunited
Proboje proboje ale wiem jak mozna by bylo oydwa polaczyc :/
kamil4u
Pokaż co dokładnie zrobiłeś. Jak próbowałeś? Czego nie rozumiesz w przykładowym kodzie? Z czym masz największe problemy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.