Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Backup MySQL w UTF8
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ardziej
Witam, jako że konwertuję forum z phpbb 3 na ipb 3 mam problem z polskimi fontami smile.gif

Baza phpbb3:
Metoda porównywania napisów:(ogólnie)
utf8_generel_ci
zaś dla każdej tabeli z osobna jest:
utf8_bin
Wszystko w phpbb działa dobrze, na forum jak i w mysql pl znaczki są, jednak po exporcie przez PhpMyAdmin, gdy podglądam pliczek *.sql, polskie znaczki są zamieniane np.
ł > ć
ż > ĹĽ
itp.
Próbowałem zamiany po przez Notepad ++,ale efekt końcowy, w postaci przycisku Zakoścz, nie jest satysfakcjonujący smile.gif
Więc, pytanko jest takie, jak to do cholerci, dać w utf-8 tak aby sql miał polskie znaki w Notepadzie ?
Pozdrawiam serdecznie smile.gif
Rid
I z tym walczyłem przez ,jakieś 2 tygodnie i sobie dałem spokój,zapisywało się w bazie jak Pan pisze ,ale odczytywało normalnie.Wygląda na to ,że ma Pan encje w bazie.
Odkąd przerzuciłem się na programowanie w asp .net +mssql ,to nigdy, nie zobaczyłem żadnych krzaków w bazie,a mam kodowane w utf-8:).
Poza tym mssql nawet w okrojonej wersji express, posiada więcej typów pól w bazie niż MySQL,tylko nie wiem czy jest możliwość podpięcia tej bazy pod apache:/
yevaud
rozwiazanie problemu zalezy od wersji phpmyadmina. Sproboj zmienic jezyk phpmyadmina na polski -> tak chodzi mi o jezyk interfejsu smile.gif Poza tym poszukaj kodowania polaczenia "MySQL connection collation" i tez zmien na jakis utf
redeemer
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/mysqldump.html

@Rid:
Baza danych nie ma nic wspólnego z serwerem WWW.
Rid
Ma więcej,wspólnego niż się Panu wydaje.Choćby ,nawiązanie połączenia z bazą danych-następuję ona po stronie serwera.
Już nie ,mówię już o samej autoryzacji,bo na ten temat możnaby pisać i pisać.
nospor
Dla redeemer chodziło raczej o to, że baza działa niezależnie czy to php czy to asp .net
Jeśli miałeś kupę problemów z php + mysql + polskie znaki to jesteś poprostu słabym programistą php + mysql + polskie znaki i tyle. To nie żadna wina php + mysql + polskie znaki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.