Od ostatniej zabawy syntezatorami mowy minęło już u mnie sporo czasu. Generalnie włączałem je sobie z All Playerem do czytania napisów na filmie i do dnia dzisiejszego nie wydawało mi się , że będę tego potrzebował w innych celach.
Szybko zajrzałem więc na stronę jedynego w miarę przyzwoitego polskiego syntezatora mowy o którym wiedziałem z poprzednich lat doświadczeń - program o nawie IVONA.
Ku mojemu zdumieniu Soft Ivona bardzo się rozrósł. Możliwe stało się bowiem używanie syntezatorów mowy w aplikacjach www.
W brew pozorom program można wykorzystać nie tylko dla nie słyszących. Pobawiłem się tym softem i nawet elegancko czyta e-maile.
W każdym bądź rzazie daje link http://www.ivona.com/webreader.php
Moim zdaniem jedyną wadą i głupotą producenta jest sposób licencjonowania programu .
WADY które moim zdaniem są barierą wejścia w powszechny użytek
A. cena z kosmosu - 1 907 zł za rok, przy czym liczba odsłuchań 2000 na miesiąc (rozbuj),
B. abonament,
C limit odsłuchań,
D. synteza na zewnętrznym serwerze. - z wielu powodów nie dopuszczalne.
Gdyby nie te przeszkody można byłoby z powodzeniem stosować te rozwiązania .
Uważam też , że dużym minusem jest to , że synteza dźwięku odbywa się na serwerach producenta Ivona. Obawy moje rodzi , to, że w przypadku czytania poufnych informacji nie będą już poufne.
Skąd ja mam wiedzieć czy transmisja nie zostanie w jakiś sposób podsłuchana lub zapisana po drugiej stronie ? Kolejnym problem jest to , że serwer musi oczekiwać na dobicie się do serwerów IVONA co nie zawsze skutkuje powodzeniem.
Ja osobiście mocno ubolewam nad tym, że mimo, iż Polacy nie gęsi i swój język mają to nie mają nadal syntezatora mowy, który byłby w miarę na wysokim poziomie i za free. Wtedy można byłoby wykorzystać go jak bibliotekę i generować mowę w aplikacjach. No cóż mam nadzieję, że producent syntezatora mowy Ivona zejdzie na ziemię.
Ciekawe zastosowania dla tego softu jakie przyszły mi do głowy w aplikacjach www:
- odsłuchiwanie e-maili po kliknięciu w linka.
- tworzenie animacji i gadających dynamicznie postaci animowanych np. interaktywny przewodnik po stronie www.
- tworzenie interaktywnych pomocy np. przy zakupach w sklepach internetowych,
- gadające reklamy,
- alerty dźwiękowe w przypadku wykrycia błędu w formularzu ,
- oczywiste ,że dla niewidomych,
- nauka języków dla obcokrajowców hehe,
i masa innych zastosowań .
Jak sądzicie czym generować mowę w PHP ?