Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie zmiennej pomiędzy dwoma stronami [PHP]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
franz87
Witam,mam problem z przekazaniem zmiennej pomiędzy dwoma stronami PHP.
Piszę skrypcik do wysyłania wiadomości.Chcę tam umieścić tzw. kod autoryzacyjny (jako zdjęcie)
Zatrzymałem się na pewnej rzeczy.
Mianowicie:

Dane z pól formularza wysyłam za pomocą $_POST['name']; i to działa.
Ale muszę przesłać zmienną $zmienna.
Nie pochodzi ona z żadnego pola formularza.
Ta zmienna to liczba/tekst wygenerowany przez funkcję random.
Chciałbym ją wysłać podobnie jak robi to funkcja $_POST czy też $_GET,ale nie wiem jak.
Dane poprzez te funkcje udało mi się wysyłać jedynie z pól formularzy.
Teraz mam zwykłą zmienną ,której user nie wpisuje i chce ją "przenieść" na drugą stronę w tym samym momencie,gdy user naciska "Wyślij" by wysłać formularz...
Tak żeby na tej zmiennej można było operować na tej drugiej stronie jak za pomocą $_POST

Mam nadzieje,że zrozumieliście...
Proszę o pomoc.

PS://Na co dzień nie zajmuje się PHP,więc proszę o zrozumienie...
skowron-line
$_SESSION, $_COOKIE
IceManSpy
Albo zrobić ukryte pole tekstowe i do niego przypisać tą wartość.
lukaskolista
czy zmienna, ktora chcesz przekazac jest jakims hashem, na podstawie ktorego sprawdzasz, czy formularz zostal wyslany z Twojej strony? Jezeli tak, to sesja, jezeli nie to ukryte pole formularza
Wilu88
Z ukrytym polem formularza jest to tyle problem że łatwo je podejrzeć i zmienić wartość.

A ja proponuje inne rozwiązanie. A jakbyś przy formularzu dopisał do adresu pliku w action ten random w postaci GET'a?

dla przykładu:
  1. <FORM action="formularz.php?id='.$zmienna.'" method="post">

A później w pliku formularz.php wczytaj sobie zawartość $_GET['id']
IceManSpy
Cytat(Wilu88 @ 11.04.2011, 10:17:01 ) *
Z ukrytym polem formularza jest to tyle problem że łatwo je podejrzeć i zmienić wartość.
A ja proponuje inne rozwiązanie. A jakbyś przy formularzu dopisał do adresu pliku w action ten random w postaci GET'a?
A później w pliku formularz.php wczytaj sobie zawartość $_GET['id']

A tego nie da się łatwo zmienić? nerdsmiley.png
Wilu88
No wydaje mi się że łatwiej zmienić wartość ukrytego pola w formularzu. Może się mylę.

W każdym razie jeżeli obie podstrony są częścią jednej witryny to najlepszym rozwiązaniem jest sesja i tyle.

A jeżeli obie strony są na innych serwerach i działają jako osobne witryny to wg. mnie najlepiej tak jak podałem wcześniej
IceManSpy
Wartość w ukrytym formularzu możesz zmienić tylko za pomocą czegoś a'la FireBug (albo się mylę? ). A do GETa może się dobrać każdy, kto używa przeglądarki, wie co to jest pasek adresu i spodobają mu się tam różne cyferki smile.gif
franz87
Witam wszystkich.Dzięki za pomoc.Zrobiłem ukryte pole.Działa.
To ma być tylko kod weryfikujący,na stronie mającej mało odwiedzin,więc powinno być bezpieczne...
Pozdro
Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.