franz87
10.04.2011, 21:37:23
Witam,mam problem z przekazaniem zmiennej pomiędzy dwoma stronami PHP.
Piszę skrypcik do wysyłania wiadomości.Chcę tam umieścić tzw. kod autoryzacyjny (jako zdjęcie)
Zatrzymałem się na pewnej rzeczy.
Mianowicie:
Dane z pól formularza wysyłam za pomocą $_POST['name']; i to działa.
Ale muszę przesłać zmienną $zmienna.
Nie pochodzi ona z żadnego pola formularza.
Ta zmienna to liczba/tekst wygenerowany przez funkcję random.
Chciałbym ją wysłać podobnie jak robi to funkcja $_POST czy też $_GET,ale nie wiem jak.
Dane poprzez te funkcje udało mi się wysyłać jedynie z pól formularzy.
Teraz mam zwykłą zmienną ,której user nie wpisuje i chce ją "przenieść" na drugą stronę w tym samym momencie,gdy user naciska "Wyślij" by wysłać formularz...
Tak żeby na tej zmiennej można było operować na tej drugiej stronie jak za pomocą $_POST
Mam nadzieje,że zrozumieliście...
Proszę o pomoc.
PS://Na co dzień nie zajmuje się PHP,więc proszę o zrozumienie...
skowron-line
10.04.2011, 21:43:31
$_SESSION, $_COOKIE
IceManSpy
10.04.2011, 21:55:45
Albo zrobić ukryte pole tekstowe i do niego przypisać tą wartość.
lukaskolista
11.04.2011, 09:05:40
czy zmienna, ktora chcesz przekazac jest jakims hashem, na podstawie ktorego sprawdzasz, czy formularz zostal wyslany z Twojej strony? Jezeli tak, to sesja, jezeli nie to ukryte pole formularza
Wilu88
11.04.2011, 09:17:01
Z ukrytym polem formularza jest to tyle problem że łatwo je podejrzeć i zmienić wartość.
A ja proponuje inne rozwiązanie. A jakbyś przy formularzu dopisał do adresu pliku w action ten random w postaci GET'a?
dla przykładu:
<FORM action="formularz.php?id='.$zmienna.'" method="post">
A później w pliku formularz.php wczytaj sobie zawartość $_GET['id']
IceManSpy
11.04.2011, 15:06:23
Cytat(Wilu88 @ 11.04.2011, 10:17:01 )

Z ukrytym polem formularza jest to tyle problem że łatwo je podejrzeć i zmienić wartość.
A ja proponuje inne rozwiązanie. A jakbyś przy formularzu dopisał do adresu pliku w action ten random w postaci GET'a?
A później w pliku formularz.php wczytaj sobie zawartość $_GET['id']
A tego nie da się łatwo zmienić?
Wilu88
11.04.2011, 15:48:55
No wydaje mi się że łatwiej zmienić wartość ukrytego pola w formularzu. Może się mylę.
W każdym razie jeżeli obie podstrony są częścią jednej witryny to najlepszym rozwiązaniem jest sesja i tyle.
A jeżeli obie strony są na innych serwerach i działają jako osobne witryny to wg. mnie najlepiej tak jak podałem wcześniej
IceManSpy
11.04.2011, 17:03:57
Wartość w ukrytym formularzu możesz zmienić tylko za pomocą czegoś a'la FireBug (albo się mylę? ). A do GETa może się dobrać każdy, kto używa przeglądarki, wie co to jest pasek adresu i spodobają mu się tam różne cyferki
franz87
11.04.2011, 21:00:33
Witam wszystkich.Dzięki za pomoc.Zrobiłem ukryte pole.Działa.
To ma być tylko kod weryfikujący,na stronie mającej mało odwiedzin,więc powinno być bezpieczne...
Pozdro
Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.