Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ADOdb Active Record - problem z wstawieniem domyślnych wartości w tabelach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pit73
Witam
Napotkałem problem przy korzystaniu z ADOdb Active Record. Mianowicie chodzi o dodawanie wartości domyślnych dla konkretnych kolumn w tabelach bazy danych.
W przypadku korzystania z bazy Oracle mam ustawione pole "DATA_OD" typu data jako wymagane a w nim wartość domyślną SYSDATE. W przypadku "standardowego" inserta za pomocą ADOdb nie ma problemu pole wypełnia się datą dzisiejszą.
Natomiast jeżeli chcę skorzystać z Active Record dla tej tabeli to dostaję komunikat przy wstawianiu rekordu, że pole "DATA_OD" nie może być null.

W przypadku Postgresa natomiast nie wstawia mi się wartość autoincrement mimo, iż jest ustawiona. Podobnie jak wyżej przy standardowych insertach nie ma prpblemu.

Zna ktoś rozwiązanie tego problemu?
misi3k
W Postgres'ie nie ma atrybutu auto_increment, odpowiednikiem jest serial. Tyle na tę chwilę ode mnie wink.gif
pit73
Cytat(misi3k @ 18.04.2011, 10:59:40 ) *
W Postgres'ie nie ma atrybutu auto_increment, odpowiednikiem jest serial. Tyle na tę chwilę ode mnie wink.gif

Tyle to wiem.
Tak jak pisałem przy standardowym insercie wartość domyślna (w tym przypadku z wartość z sekwencji) działa a przy użyciu Active Record nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.