Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przenoszenie sesji pomiędzy domena i subdomenami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rochu
Witam, tworze gre via www i niestety mam problem, gdyz nie wiem do konca jak zrobic logowanie ze strony glownej, przez ktora system sie bedzie laczyl z wybrana baza danych w zaleznosci jaki serwer wybierzemy z listy rozwijalnej. Tu kod sam sobie napisalem, lecz problem sie tyczy jak przeniesc sesje z glownej domeny DOMENA.PL z katalogu /tmp gdzie sa one przechowywane do katalagu o tej samej nazwie w subdomenie SUB.DOMENA.PL. Widzialem pare watkow na tym forum, jednak nie daly mi one wielkiej pomocy bo komplenie nie wiem jak sie za to zabrac. Prosilbym o jakies glebsze podpowiedzi/instrukcje lub tez bardziej mniej wiecej gotowce tongue.gif

Pozdrawiam
nekomata
Może trzymać sesje wszystkich serwerów na jednym serwerze mysql? Tutaj masz jak zrobić sesje na mysql : http://www.tonymarston.net/php-mysql/session-handler.html
szagi3891
Powinno dać się to zrobić.
  1.  
  2. session_name('sesion_id');
  3.  
  4. $id = session_id();
  5.  
  6. setcookie("sesion_id", $id, time() - 1, '/');
  7.  
  8. setcookie("sesion_id", $id, null, '/', "DOMENA.PL");

Za pomocą linijki setcookie("sesion_id", $id, time() - 1, '/'); usuwamy oryginalne ciastko sesji wysłane do przeglądarki przez funkcję session_start();

Potem za pomocą linijki setcookie("sesion_id", $id, null, '/', "DOMENA.PL"); ustawiamy nowe ciastko którego zasięgiem jest cała domena.

To jest tylko pomysł. Spróbuj ten kod dostosować do swoich realiów projektu. Testowałem tylko na FF więc nie ma pewności że inne przeglądarki taką serię nagłówków Set-Cookie zinterpretują poprawnie (doradzam dokładniejsze testy).
Rochu
Bardzo fajne pomysły -> spróbuje wpierw z ciasteczkami cookie a potem najwyżej jak nie wyjdzie z sesjami opartymi o baze mysql. Dzieki wielkie za pomoc tongue.gif
hind
Kod
setcookie("sesion_id", $id, null, '/', ".DOMENA.PL");
Ważna kropka przed nazwą domeny (w tedy ciacho jest dostępne również dla subdomen)
+ sesje w bazie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.