Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO problem z dsn
Forum PHP.pl > Forum > PHP
misiek172
Witam.

Mam dziwny problem mianowicie:

1. $this->_connection = new PDO($dsn, $username, $password, $attrs);

praktycznie nie zwraca uwagi na informacje w $dsn ('dsn' => 'mysql:host=jakiśhost.pl;dbname=jakaśnazwa'), ponieważ praktycznie nie ważne co bym wpisał i tak błąd mam:

1. Database_Exception [ 1045 ]: [SQLSTATE[28000] [1045] Access denied FOR user 'mirek'@'localhost' (USING password: NO)] 1045

chcę się połączyć z zew. hostem, a to cały czas wali mi na localhosta....

O co może chodzić?

Pozdrawiam, Łukasz.
darko
Pokaż cały dsn, przypominam, że dsn musi być stringiem

edit
to nie jest string a para klucz=>wartość z jakiejś tablicy
misiek172
no przecież pokazałem:

Cytat
('dsn' => 'mysql:host=jakiśhost.pl;dbname=jakaśnazwa'),
thek
A od kiedy ('dsn' => 'mysql:host=jakiśhost.pl;dbname=jakaśnazwa') jest stringiem? może miało być $nazwa_tablicy['dsn'] to wtedy masz rację, ale póki co mam wrażenie, że się rypnąłeś wink.gif
misiek172
eee nie rozumiem?? to niby jak mam przekazać to do funkcji? :|

tu ci pokazałem kawałek tablicy z której to biorę\

używam potem extract, przekaze jest dobrze uwierz mi, bo jak zrobie tam błąd to mam error że zła forma dsn, ja wiem że ludzie na forach czasami popełniają totalnie głupie błędy ale uwierz mi że to nie o to chodzi tongue.gif tongue.gif
wookieb
Ech. Po prostu pokaż PEŁNY KOD w którym nawiązujesz połączenie za pomocą PDO oraz poinformuj jakie dokładnie masz dane w ważnych parametrach..
misiek172
używam frameworka, ale dobra, przepisałem całość do nowego pliku wywołałem i efekt ten sam, a plik wygląda tak:

1. $dsn = 'mysql:host=nazwahosta.pl;dbname=nazwabazy';
  2. $username = 'mirek';
  3. $password = 'mirekhaslo';
  4.  
  5. $aa = new PDO($dsn, $username, $password);
wookieb
W takim razie po prostu podajesz złe dane dostępowe. Zły login albo hasło.
Z linii komend wywolaj
Kod
mysql -u user -h host -p

I podaj haslo a przekonasz sie czy podajesz prawidłowe dane
misiek172
ale co mi po danych jak on mi wali do localhosta a ja chce się połączyć z zew. serwerem mysql
pitbull82
Jeśli dane do łączenia są poprawne, to obstawiałbym że serwer mysql nie dopuszcza połączeń z zewnątrz.
misiek172
hmm zaczynam podejrzewać że to ftp blokuje wyjście do zew serwer mysql... mam konto na home.pl moze być coś takiego? Ponieważ zrobiłem to na :

mysql_connect('80.01.01.03', 'asdasdasd', 'sdasdas');

i wali tez na localhosta
Bags_Bunny
Cytat(misiek172 @ 22.04.2011, 12:18:20 ) *
ftp blokuje wyjście do zew serwer mysql...

You've made my day!

Większość serwerów MySQL na kontach hostingowych ma zablokowany dostęp z zewnątrz ze względów bezpieczeństwa.
Wrzuć skrypt na serwer i wtedy zobacz czy się połączy. Albo najlepiej przeczytaj w informacjach nt. Twojego hostingu.
darko
Chyba najprościej byłoby dodzwonić się do obsługi technicznej home.pl, albo wysłać im ticket i w opisie powyższe zgłoszenie. Informacja z najpewniejszego źródła.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.