Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]sesje - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hyhyhy
Witam,

Kilka dni temu pytałem na forum o to, polecono mi kod, wydawało mi się, że wszystko działa, ale tak jak mówię, wydawało mi się.
Przy udanym logowaniu pobieram z rekordu usera jego id i nazwe, zapisuje do jakiejśtam zmiennej $_SESSION. Powiedzmy, że się nie wyloguję, otworzę stronę, zamknę, zajrzę po 20 minutach - jestem zlaogowany, pisze "Witaj, user!". Ale jeżeli wyłączyłbym kompa i po 5 godzinach zajrzę na stronę - jestem zalogowany, ale zmienna sesji nie istnieje, pisze "Witaj, !". Jak rozwiązać ten problem? Zamieszczam kod, który mam na każdej stronie używającej sesji:

1. <?php
  2. ini_set('session.gc_maxlifetime', 30); //ustawienie w php.ini czasu bezczynnosci sesji na 30 sekund
  3. session_name("sesjaa");
  4. session_set_cookie_params(3600,"/",$_SERVER['SERVER_NAME']); //calkowity czas trwania sesji 3600 s
  5. ?>

Jeszcze dodam tak: chciałbym, żeby mnie po prostu wylogowywało, a nie trzymało zalogowanego nie wiem ile.
ciekawskiii
tyle czasu juz tu jestes i takich podstaw nie wiesz.
Tam gdzie pisze witaj to zrob zwykly warunek, jezeli sesja nieistnieje/nie jestes zalogowany to tego DLA ZALOGOWANYCH nie pokazuj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.