SeLeR13
22.04.2011, 21:18:08
Cześć.
Mam pewien problem, a może pytanie - do rzeczy. 
Posiadam folder 'cfg', a w nim plik mysql.connect, i teraz moje pytanie - jeżeli chcę zaimplementować ten plik z danymi dot. bazy danych, wystarczy wklepać
<?php
include 'cfg/mysql.connect';
?>
..tylko ten kod?
Plik mysql.connect:
or
die ('Nie można połączyć się z bazą danych');or
die ('Nie można odnaleźć bazy danych');
Nie jestem pewien, czy to jest poprawnie. Jeżeli nie, prosiłbym o jakiekolwiek 'nasunięcie' na dobry trop.
Pozdrawiam,
Mateusz.
blooregard
22.04.2011, 21:27:52
Cytat
Nie jestem pewien, czy to jest poprawnie.
A czy jest jakiś problem w tym, by to sprawdzić samemu?
SeLeR13
22.04.2011, 21:30:19
Dobra, temacik można zamknąć.
W plik connect.mysql wystarczyło wklepać znaczniki PHP, i śmiga.
1010
22.04.2011, 23:09:05
.connect - ciekawe rozszerzenie... Czy aby przypadkiem po wklepaniu adresu przeglądarka nie próbuje ściągnąć tego pliku, a co za tym idzie czy nie idzie po prostu odczytać Twoich danych?
mlawnik
22.04.2011, 23:20:50
Wklepac znaczniki i zmienic rozszerzenie, bo przy standardowych ustawieniach zaden serwer tego nie przeparsuje.
db.php / db.inc.php sprawdzaja sie najlepiej,
SeLeR13
23.04.2011, 11:24:54
Cytat(mlawnik @ 23.04.2011, 00:20:50 )

Wklepac znaczniki i zmienic rozszerzenie, bo przy standardowych ustawieniach zaden serwer tego nie przeparsuje.
db.php / db.inc.php sprawdzaja sie najlepiej,
Z rozszerzeniem *.mysql, czy tudzież *.connect też działa, więc jest dobrze.
mat-bi
23.04.2011, 11:30:38
Tak, ale zwykle można zrobić adres.pl/mysql.connect i serwer nie będzie parsować (nie ma rozszerzenia php) i pokażą sie dane do łączenia.
mlawnik
25.04.2011, 19:55:28
A działa dlatego, że serwer jest tak ustawiony.
Zmiana hostingu i leżysz.
P.S. Sam się przekonałem (chcąc być pr0 po obejrzeniu kilku profesjonalnych skryptów), że db.inc to zły pomysł po jego zastosowaniu na darmowym hostingu.
modern-web
25.04.2011, 23:46:59
Pozwolicie, ze wypowiem sie na temat dostepnosci plików z poziomu przeglądarki. Pliki typu połączenia z baza mysql powinno umieszczac się ponad katalogiem publicznym strony. Wtedy rozszerzenie pliku nie ma znaczenia gdyż internauta nie jest w stanie dostać się do katalogu głównego serwera. Teraz troche o .inc - jeśli nie skonfigurowales odpowiednio parsera php to od razu mozesz pomyśleć nad zmiana na np. .php. Tak czy inaczej odpowiednia lokalizacja pliku najbardziej wpływa na bezpieczeństwo aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.