Mam pytanie związane bardziej z samą administracją stronami internetowymi niż PHP, ale myślę, że na tym forum znajdzie się kilka osób, które może mi pomóc. Zastanawiałem się w jaki sposób poprawnie wykonać tzw. przerwę techniczną. Chodzi o to, że tworząc przekierowanie na jedną stronę z komunikatem o przerwie technicznej czasowo strona staje się bezwartościowa -tak mi się wydaje. Zastanawiam się, czy np. robot google, który przecież może w dowolnej chwili wejść na stronę nie uzna, że jest ona pozbawiona wartościowych treści (komunikat przerwa techniczna zamiast poprzednich informacji). Nie wiem też, czy przekierowanie powinno być 302, czy może użyć znaczników, coś typu META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="0";URL=... , co dla mnie akurat byłoby lepsze. No i czy na stronie z komunikatem o przerwie technicznej powinny znajdować się jakieś specjalne informacje dla robotów zawarte w znacznikach META?
Może ktoś powie mi, czy moje obawy związane z robotami są uzasadnione. Może też pochwalicie się własnymi rozwiązaniami

Mam też pytanie, czy znacie jakąś dobrą książkę w j. polskim o administracji serwerami i portalami internetowymi?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam