Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przenoszenie zmiennych (w których jest skrypt html) poprzez formularz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
aneczka83i
Witam.

Mam pytanie chcę robić przycisk "drukuj", po kliknięciu na który otworzy mi się nowa karta w przeglądarce, która wyświetla dokładnie jedną linijką kodu

1. print $wiadomosc;

z tym, że zmienną $wiadomosc mam "posklejaną"

1. $wiadomosc = $wiadomosc1.''.$wiadomosc2.''.$wiadomosc3;

z czego:

1. $wiadomosc1 = "
  2. <html>
  3. <head> </head>
  4. <body>
  5. <h2 style=\"text-align: center;\">UMOWA</h2>
  6. Zawarta w dniu ".$data_zawarcia_umowy." .... itd
  7. ";

i

1. $wiadomosc3 = "
  2. </body>
  3. </html>
  4. ";

jak to ładnie zrobić?
Dodam, że ta zmienna $wiadomosc jest w pliczku który jest formularzem quickform w części już po validacji, jęśli to ma znaczenie.
Szukałam różnych sposób na necie i jakoś żaden nie pasuje do mojego kodu (albo jest tak opisany, że go nie kumam) biggrin.gif
Proszę o pomoc, tylko tak bardzo łopatologicznie! biggrin.gif

jeszcze myślałam nad przesłaniem ukrytego elementu formularza

1. print ('<form action="drukuj.php" method="post"><input type="hidden" name="id" value="$wiadomosc"><input type="submit" name="drukuj" value="drukuj"></form>');

ale nie wiem jak wpisać value="$wiadomosc", bo jak to zrobię właśnie w ten sposób, to w pliczku drukuj.php zamiast całej litanii tego co jest w zmiennej $wiadomosc to wyświetla mi się tylko słowo - $wiadomosc
rav1989
Cytat(aneczka83i @ 26.04.2011, 13:42:44 ) *
  1. print ('<form action="drukuj.php" method="post"><input type="hidden" name="id" value="$wiadomosc"><input type="submit" name="drukuj" value="drukuj"></form>');

ale nie wiem jak wpisać value="$wiadomosc", bo jak to zrobię właśnie w ten sposób, to w pliczku drukuj.php zamiast całej litanii tego co jest w zmiennej $wiadomosc to wyświetla mi się tylko słowo - $wiadomosc

1. print ('<form action="drukuj.php" method="post"><input type="hidden" name="id" value="'.$wiadomosc.'"><input type="submit" name="drukuj" value="drukuj"></form>');

a nowe okienko można odpalić przy pomocy JavaScript np.:
  1. <a href="#" onclick="window.open('http://google.pl');">Google</a>
otworzy stronę Google na nowej karcie (nowym oknie) po kliknięciu w link biggrin.gif
aneczka83i
no właśnie tak

1. print ('<form action="drukuj.php" method="post"><input type="hidden" name="id" value="'.$wiadomosc.'"><input type="submit" name="drukuj" value="drukuj"></form>');

wyświetla mi na tej samej stronie zawartość zmiennej $wiadomosc (czego nie chce) a w pliku drukuj.php nic... jest pusto

być może jest to spowodowane tym, że w zmiennej $wiadomosc mam cały skrypt html ze wszystkimi znacznikami... :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.