winuser
27.04.2011, 11:04:15
Witajcie
Mam zadanie napisać skrypt umożliwiający pobieranie pliku z serwera xyz.com podczas kiedy skrypt stoi na serwerze abc.com. Nie byłoby to problemem, lecz w typowym rozwiązaniu zużywa się transfer z serwera abc.com, w związku z tym moje pytanie czy istnieje możliwość takiego napisania skryptu aby nie zużywał się transfer i jak to zrobić?
Hekko
27.04.2011, 11:05:32
Nie ma takiej możliwości.
KrzysiekWildfire
27.04.2011, 12:06:46
Chyba, że serwery te mogą się komunikować po lokalnej sieci. Ale zdecydowanie nie chodzi Ci o coś takiego prawda?
winuser
27.04.2011, 12:34:26
Nie, nie mają możliwości. Wpadłem na inny pomysł, bo serwer xyz.com generuje link do pliku a mój skrypt musi to tylko obsłużyć. W takim razie kiedy xyz.com wygeneruje link do pliku wykonam tylko przekierowanie. Chyba to dobry pomysł
KrzysiekWildfire
27.04.2011, 12:37:53
Jeżeli znasz położenie pliku na innym serwerze, to możesz wykorzystać javascript (jQuery) do obsługi tego. Po kliknięciu w link jQuery tworzy Ci niewidzialnego iframe ze stroną która wymusza pobranie pliku. I wszystko powinno śmigać. Użytkownik zostaje na 1 portalu bez zbędnych przekierowań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.