Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP - pobieranie pliku z innego serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
winuser
Witajcie

Mam zadanie napisać skrypt umożliwiający pobieranie pliku z serwera xyz.com podczas kiedy skrypt stoi na serwerze abc.com. Nie byłoby to problemem, lecz w typowym rozwiązaniu zużywa się transfer z serwera abc.com, w związku z tym moje pytanie czy istnieje możliwość takiego napisania skryptu aby nie zużywał się transfer i jak to zrobić?
Hekko
Nie ma takiej możliwości.
KrzysiekWildfire
Chyba, że serwery te mogą się komunikować po lokalnej sieci. Ale zdecydowanie nie chodzi Ci o coś takiego prawda?
winuser
Nie, nie mają możliwości. Wpadłem na inny pomysł, bo serwer xyz.com generuje link do pliku a mój skrypt musi to tylko obsłużyć. W takim razie kiedy xyz.com wygeneruje link do pliku wykonam tylko przekierowanie. Chyba to dobry pomysł wink.gif
KrzysiekWildfire
Jeżeli znasz położenie pliku na innym serwerze, to możesz wykorzystać javascript (jQuery) do obsługi tego. Po kliknięciu w link jQuery tworzy Ci niewidzialnego iframe ze stroną która wymusza pobranie pliku. I wszystko powinno śmigać. Użytkownik zostaje na 1 portalu bez zbędnych przekierowań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.