Ja bym sobie odpuścił pisanie aplikacji z gui w php. To jest masakra. Kiedyś byłem żywo zainteresowany tym tematem, jednak wnioski, jakie wyciągnąłem z kilkutygodniowej pracy, to głownie to, że php jako narzędzie nie nadaje się do programowania aplikacji desktopowych z wielu powodów. Poza tym php-gtk2 jest bardzo mocno zbugowanym projektem, a prace nad rozwojem tego projektu idą jak po grudzie. Literatury jest stosunkowo mało na ten temat, a sama jakość tak napisanych projektów pozostawia bardzo wiele do życzenia, wspominając tu głównie kwestie wydajności, łatwości tworzenia, jak też dystrybucji końcowego oprogramowania (musisz cały interpreter ze skompilowanymi rozszerzeniami dołączyć do jednej małej aplikacji). Zainteresuj się
Qt, jest to międzyplatformowe GUI (jest wersja bezpłatna open source), dzięki któremu odpalisz napisaną przez siebie aplikację na każdym popularnym systemie operacyjnym w tym na systemach wbudowanych. Pisze się pod to w: C++ lub pythonie. Literatury, jak i materiałów jest sporo i praca z tym frameworkiem to bajka w porównaniu z php i gtk2.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=153561