Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularz 2 mail (w PDF?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rumpelek
Witam serdecznie, odrazu przyznam, że "miszczem" php nie jestem dlatego postanowiłem zapytać mądrzejszych smile.gif

Problem do rozwiązania jest taki, że:
1. Na stronie ma być formularz do wypełnienia, który będzie pobierał tylko drobne dane z bazy natomiast gro danych będzie z formularza.
2. po wypełnieniu formularza musi być możliwość (Zapisania wydrukowania) efektu
3. i automagiczne wysłanie go na skrzynkę e-mail.
4. następnie pani sekretarka ma importować załącznik, w którym te dane będą zapisane.

Wstępnie myślałem o formularzu w PDF... ale nie znalazłem opcji, która powodowałaby, że plik ten osoba mogłaby wysłać nie otwierając programu pocztowego. a to ma być poprostu przycisk "wyślij".

w tej chwili skłaniam się do rozwiązania formularza w HTML, który po wypełnieniu generowałby już wypełnionego PDF'a i wysyłał go na e-maila.

PS. zapomniałem, że chciałbym to zrobić korzystając z szablonu 2 stron a4 w formacie PDF. czyli, żeby w tle pierwszej strony importował np. plik 1.pdf a w tle drugiej strony plik 2.pdf

wdev
Zastanawia mnie co znaczy "importować", bo jeśli to ma być rzeczywisty "import" tych danych do jakiegoś programu, to PDF jest tu najgorszym wyjściem przecież...

Natomiast samo rozwiązanie nie jest jakoś szczególnie skomplikowane - do generowania PDF-ów masz mnóstwo narzędzi (poszukaj w manualu PHP PDF), do wyświetlenia go na stronie też, choćby http://pdfobject.com/, zapisujesz na serwerze, używasz np. Swiftmailera do wysłania przez serwer i już. Pogooglać tylko trochę trzeba, no i jednak kodowania całkiem dużo. Ale to już zależy w czym pracujesz, bo większość frameworków ma np. wysłanie maila zintegrowane wink.gif A do pdf-ów jakieś pluginy istnieją.
rumpelek
importować, to znaczy otrzymany plik na e-mail zaimportować do bazy. Jeśli byłby to pdf to można dorobić odpowiednią opcję, bo napewno w pliku byłby odpowiednie pola od formularza... więc zaimportować się da... przewagą tego rozwiązania, jest to, że taki plik może być podpisany podisem elektronicznym a to ma duże znaczenie. choć zastanawiam się czy przypadkiem nie iść jednak w kierunku XML'a jakiegoś ... podpowiedzcie jakie rozwiązanie byłoby najlepsze... założenia są w poście powyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.