Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dziwne zjawisko, ten sam kod, różne wyniki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kszysiu
Uwaga, od razu mówie że podstrony itd nie działają bo nie w tym rzecz wink.gif do tego wiem ze style są teoretycznie wstawione nie tak jak powinny ale chodzi mi o fakt że kod jest dobry i teoretycznie wszystko powinno ładnie chodzić...

wyślę linki najpierw a potem opisze problem:)

http://kszysiu.netai.net/php/

http://kszysiu.netai.net/html/

o co chodzi?
chodzi o to, że mimo tego że źródło strony mimo że jest taki sam to strona się troche różni...

np.
wersja w php ma stronę jakby troche przesuniętą w dół... do tego wg validatora (odpalany z linku do apache na moim kompie, bo z tych linków to nie wiem co on sprawdza, jakby sprawdzal inna strone) znajduje się tam błąd związany z CSS. wg niego nie jest on w dobrym miejscu... nie ogarniam tego...

wersja php zbudowana jest tak:
prolog wyświetlany jest za pomocą "echo" w php.

potem jest:
  1. include ("styl.php");

a ten plik zawiera:

1. <?php
  2. echo "<style type=\"text/css\">
  3. <!--
  4. body{ background-color:#292929;
  5. margin:0;
  6. padding:0;
  7. }
  8.  
  9.  
  10.  
  11. .....
  12.  
  13. to trochę skróciłem bo to nie istotne.... było kopiowane więc jest idealnie takie same....
  14.  
  15. ....
  16.  
  17.  
  18.  
  19. text-align:right;
  20. }
  21.  
  22. -->
  23. </style>";
  24. ?>

i reszta to już tak samo... narazie...

WIEM ŻE TO NIETYPOWE ROZWIĄZANIE

proszę o nie pisanie że tak nie powinno być, że powinno być w arkuszu css. Wiem to bardzo dobrze. po prostu chciałbym aby ktoś spróbował mi wytłumaczyć, dlaczego mimo że kod "wynikowy" (nie wiem jak to nazwać, chodzi mi o to co dostaje przeglądarka) jest taki sam strona jest inaczej wyświetlana i validator krzyczy że jest błąd...;/

pozdrawiam
Kszysiu
Pan Bóbr
Zmień kodowanie plików na UTF-8 bez BOM.
Bags_Bunny
Źródła tych stron nie są identyczne. Polecam podgląd kodu.
Kszysiu
Cytat(Pan Bóbr @ 7.05.2011, 00:29:07 ) *
Zmień kodowanie plików na UTF-8 bez BOM.

mógłbyś ciut rozwinąć temat?

Cytat(Bags_Bunny @ 7.05.2011, 00:29:16 ) *
Źródła tych stron nie są identyczne. Polecam podgląd kodu.

przepraszam ale oprócz pierwszej linijki w wersji html (bez usunięcia jej hosting wyświetlał że w pierwszej linijce jest błąd w php... więc ją usunąłem... na krasnalu na localhost dzieje się tak samo) nie widze tam żadnej różnicy...

pozdrawiam
Kszysiu
Bags_Bunny
Cytat(Kszysiu @ 6.05.2011, 23:36:31 ) *

Wyszukiwarka go z przyjemnościa rozwinie. Pamiętam przynajmniej 2 tematy o tym założone przez ostatnie kilka dni.

przepraszam ale oprócz pierwszej linijki w wersji html (bez usunięcia jej hosting wyświetlał że w pierwszej linijce jest błąd w php... więc ją usunąłem... na krasnalu na localhost dzieje się tak samo) nie widze tam żadnej różnicy...

Nie ma za co. Wrzuć to w echo. Ja tam się w sumie nie znam, ale skoro różnią się tylko jedną linijką, to jest na oko spora szansa, że o nią chodzi.

--edit--
Coby nie być gołosłownym: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=174904&hl=bom
Pan Bóbr
Otwórz plik styl.php i inne jakie tam masz i ustaw na formatowanie o którym wspomniałem.
Dla przykładu w notepad++: Format -> Koduj w UTF-8 bez BOM
Kszysiu
ok poszukam za chwilkę.

źle sformułowałem zdanie...;/
Apache na moim komputerze nie sprawia problemów z tą linijką kodu i strona w html wyświetla się normalnie - nie ma ona tu znaczenia. strona wyświetla się tak samo. usunąłem ją dlatego, że apache na hostingu traktował ją jako skrypt php i "psuł" stronę.
nie usuwałem już jej w wersji php bo miałem napisać że tym się różną i to nie ma nic do tego, ale zapomniałem... przepraszam...

Pozdrawiam
Kszysiu

EDIT

-Pan Bóbr-

Jesteś moim mistrzem!!:)

sprawa z tym kodowaniem wszystko naprawia;)
będę musiał się przerzucić czyli na ten Notepad++. Bardziej odpowiada mi Notepad2, ale tam nie ma takiej opcji. Chyba że tam jest jakiś odpowiednik? Da się to tam ustawić?

Pozdrawiam
Kszysiu
Pan Bóbr
Z tego co się orientuje to można, mimo to polecam notepad++.
Kszysiu
Wszystko już rozwiązane;)
Wg notepad 2 UTF-8 bez BOM to po prostu UTF-8, a wersja z BOM nazywa się "UTF-8 z sygnaturą"

Wielkie dzięki;)

Temat można zamknąć.

Pozdrawiam
Kszysiu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.