Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program a Php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dvd
Witam wszystkich serdecznie.

Mam dosyć nie typowe pytanie, otóż leże sobie w łóżeczku i tak się zastanawiam nad takim zagadnieniem jak przesyłanie danych przez program na stronę internetową.
No i tu jest moje pytanie jak wygląda takie coś że mam program napisany w języku np. C który jest bardzo prosty, posiada 3 elementy no i mamy stronę.

Program wygląda np. tak:

Temat [ ]
Treść [ ]
Opcje: Wyślij

Strona internetowa:
Na niej jest kod który szczytuje to co było wysłane z programu

I jak wygląda realizacja czegoś takiego, osobiście nigdy się z tym nie spotkałem. I jak to działa czy program jest tak zbudowany że sam się loguje na stronę przez login i tam dodaje wpisy do bazy czy przez ftp ciągle wgrywa nowe pliki? Od koleżanki wiem że jedna z firm mających serwis ogłoszeniowy z aktualnymi promocjami w danym sklepie mają program i tam dokonują zmian nawet nie wchodząc na stronę.
krowal
Jest taka biblioteka co się zwie cURL -> http://curl.haxx.se/ można to sobie podłączyć do swojego programu napisanego w c i za jej pomocą robić wywołania POST/GET i co tam tylko sobie zapragniesz. Generalnie można za jej pomocą zasymulować działanie zwykłej przeglądarki.
kaliban.gnb
Można curlem, a jeśli strona ma pod maską bazę danych - nie ma problemu, żeby łączyć się bezpośrednio z nią i tam dokonywać zmian.
Można generować cały kontent w kliencie ("programie w C") i wysyłać wynik na serwer (serwując statyczny kontent możesz obsłużyć większy ruch...).
Można łączyć podejścia - PHP obsługuje sesję użytkownika - czyli np. koszyk i serializację zamówień, a produkty dostarczane są z programu magazynow-księgowego (razem z obrazkami, opisami itd.) w postaci HTML/XML, czy czego tam dusza zapragnie....
Można...można....można....ogólnie wiele i na wiele różnych sposobów smile.gif
Fifi209
Cytat(kaliban.gnb @ 9.05.2011, 22:43:20 ) *
a produkty dostarczane są z programu magazynow-księgowego (razem z obrazkami, opisami itd.) w postaci HTML/XML, czy czego tam dusza zapragnie....
Można...można....można....ogólnie wiele i na wiele różnych sposobów smile.gif

Tylko po co mieszać powiedzmy C z PHP?
thek
Może po to, żeby całość była szybsza? wink.gif Spróbuj to samo ciężkie zadanie zrobić w PHP w całości albo wysłać żądanie zadania z PHP do softu w C i czekać na jego wykonanie by zwrócić dane statyczne. Ewentualnie całość zapisać w C jako skrypt CGI. Porównaj wtedy wydajność każdego z wariantów. Chyba takie coś już próbowałes robić i myślę, że wiesz jakie będą wyniki...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.