Witam.
Piszę kilka klas, które za zadanie mają: sortowanie, zmiana nazwy zgodnie ze "schematem", tworzenie miniaturek + upload...

Kasy przydadzą mi się przy dodawaniu produktów do sklepu. Dodawanie produktów jest podzielone na 3 etapy:
*dodanie opisów, połączeń etc. przez bardziej rozgarniętą osobę
*fotograf/grafik robi/edytuje fotki, zapisuje je do folderów (foldery mają nazwy id produktu). Główny obrazek powinien mieć nazwę 1, ewentualny "hover" powinien mieć nazwę 1b.
*dodanie fotek przez "kretyna", który nie wie jak używać klienta FTP i jedyne co robi to pije kawę i przysparza mi więcej roboty :/
Sklep wyświetla tylko produkty do których dodano fotki lub (gdy ustawiono tak w konfigu) obrazek "no-image".

A teraz do sedna, o co mi chodzi. Ostatni etap musi być maksymalnie "łatwy" oraz szybki dla osoby dodającej zdjęcia. Za zwyczaj dodaje się 5-10 produktów na raz dziennie. Każde zdjęcie musi na stronie posiadać 2 miniaturki (malutką i większą). Wymyśliłem taki proces:
*wskazanie folderu ze zdjęciami, gdzie znajdują się kolejne foldery z id produktu (dostarczone "kretynowi" przez grafika)
*poprawienie kolejności fotek dla każdego produktu w razie gdy skrypt źle je posegreguje (gdy np. fotograf źle nazwie główną fotkę lub "hover" głównej fotki)
*upload

Proste... Większość mam gotowe... Ale utknąłem(?) na 1 rzeczy. Co będzie bardziej wydajnym rozwiązaniem. Upload miniaturek każdej fotki i wówczas pokazanie ich dla zmiany ewentualnej kolejności czy może kombinowanie z iframe i imagecreatefromjpeg (np.), aby bez uploadu pokazać fotki z komputera usera? //Podczas pisania coś do mnie dotarło: jest lokalny serwer na komputerze "kretyna" więc będę kopiował miniaturki do katalogu serwera lokalnego wink.gif ale pytanie nadal aktualne - bo co jeżeli nie byłoby localhosta?

Kolejną rzeczą jest upload. Czy lepiej jest spakować foty (czyli dla 10 produktów będzie to max 90 fotek. Max to n*8+n zdjęć) i paczkę przesłać na serwer czy wysyłać każdy plik osobno? Serwer lokalny byłby na komputerze "kretyna" więc mógłbym pakować te fotki... Ale czy jest możliwość jakiejś kompresji/scalenia plików gdy nie będzie localhost'a? Wówczas cron mógłby zrobić resztę wink.gif

Mile widziane sugestie.