Piszę kilka klas, które za zadanie mają: sortowanie, zmiana nazwy zgodnie ze "schematem", tworzenie miniaturek + upload...
Kasy przydadzą mi się przy dodawaniu produktów do sklepu. Dodawanie produktów jest podzielone na 3 etapy:
*dodanie opisów, połączeń etc. przez bardziej rozgarniętą osobę
*fotograf/grafik robi/edytuje fotki, zapisuje je do folderów (foldery mają nazwy id produktu). Główny obrazek powinien mieć nazwę 1, ewentualny "hover" powinien mieć nazwę 1b.
*dodanie fotek przez "kretyna", który nie wie jak używać klienta FTP i jedyne co robi to pije kawę i przysparza mi więcej roboty :/
Sklep wyświetla tylko produkty do których dodano fotki lub (gdy ustawiono tak w konfigu) obrazek "no-image".
A teraz do sedna, o co mi chodzi. Ostatni etap musi być maksymalnie "łatwy" oraz szybki dla osoby dodającej zdjęcia. Za zwyczaj dodaje się 5-10 produktów na raz dziennie. Każde zdjęcie musi na stronie posiadać 2 miniaturki (malutką i większą). Wymyśliłem taki proces:
*wskazanie folderu ze zdjęciami, gdzie znajdują się kolejne foldery z id produktu (dostarczone "kretynowi" przez grafika)
*poprawienie kolejności fotek dla każdego produktu w razie gdy skrypt źle je posegreguje (gdy np. fotograf źle nazwie główną fotkę lub "hover" głównej fotki)
*upload
Proste... Większość mam gotowe... Ale utknąłem(?) na 1 rzeczy. Co będzie bardziej wydajnym rozwiązaniem. Upload miniaturek każdej fotki i wówczas pokazanie ich dla zmiany ewentualnej kolejności czy może kombinowanie z iframe i imagecreatefromjpeg (np.), aby bez uploadu pokazać fotki z komputera usera? //Podczas pisania coś do mnie dotarło: jest lokalny serwer na komputerze "kretyna" więc będę kopiował miniaturki do katalogu serwera lokalnego

Kolejną rzeczą jest upload. Czy lepiej jest spakować foty (czyli dla 10 produktów będzie to max 90 fotek. Max to n*8+n zdjęć) i paczkę przesłać na serwer czy wysyłać każdy plik osobno? Serwer lokalny byłby na komputerze "kretyna" więc mógłbym pakować te fotki... Ale czy jest możliwość jakiejś kompresji/scalenia plików gdy nie będzie localhost'a? Wówczas cron mógłby zrobić resztę

Mile widziane sugestie.