Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w napisaniu zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Polik
Witam!

Chciałbym Was prosić o pomoc w napisaniu zapytania. Poniżej przedstawię problem na standardowym przykładnie (inny niż ten rzeczywisty ale sens ten sam).

Mam dwie tabele: pierwsza zawiera

Spis filmów:
- id (int)
- nazwa filmu (varchar)

Druga tabela: lista wypożyczeń

Wypożyczenia:
- id (int)
- id filmu (varchar)
- data wypożyczenia (date)

W tabeli Spis filmów mamy zapisane tytuły różnych filmów i oczywiście każdy z nich ma swój Id. W tabeli Wypożyczenia zapisujemy każde kolejne wypożyczenie filmu i oznaczamy je datą.

Po wykonaniu zapytania chciałbym otrzymać listę filmów i dla każdego z nich datę jego ostatniego wypożyczenia.

Moje zapytania zwracały mi tabelę filmów ale data wypożyczenia zawsze była pierwszą datą wypożyczenia, nie udało mi się otrzymać w wyniku ostatniej daty wypożyczenia.

Mam nadzieję, że opisałem problem w sposób zrozumiały. Liczę na Waszą pomoc smile.gif

Pozdrawiam!
toaspzoo
2 zapytanie też daj do petli 1go i utwórz nowa wewnątrz
#luq
Nie mam czasu próbować i testować, ale pomysł o DATE_DIFF i CURRENT_DATE. Po prostu łącz tabelki gdzie różnica daty aktualnej i tej z rekordu jest najmniejsza.
Fantazyn
Spróbuj:

1. SELECT filmy.id, filmy.nazwa, (
  2.  
  3. SELECT max( wypozyczenia.DATA )
  4. FROM wypozyczenia
  5. WHERE wypozyczenia.id_film = filmy.id
  6. ) AS wypoz
  7. FROM filmy
Polik
Fantazyn - wielkie dzięki. Działa!

Jednak chyba za bardzo uprościłem sobie ten problem bo w tabeli Wypożyczenia oprócz daty wypożyczenia mamy również imię i nazwisko osoby, która wypożyczyła film. Jak to jeszcze z tego zapytania wyłuskać?
Fantazyn
Mam nadzieję, że ktoś to zaraz poprawi na jakieś ładniejsze zapytania (left join?) : )

1. SELECT filmy.id, filmy.nazwa, (
  2.  
  3. SELECT max( wypozyczenia.DATA )
  4. FROM wypozyczenia
  5. WHERE wypozyczenia.id_film = filmy.id
  6. ) AS wypoz, (
  7.  
  8. SELECT wypozyczenia.imie
  9. FROM wypozyczenia
  10. WHERE wypozyczenia.DATA = wypoz
  11. ) AS imie, (
  12.  
  13. SELECT wypozyczenia.nazwisko
  14. FROM wypozyczenia
  15. WHERE wypozyczenia.DATA = wypoz
  16. ) AS nazwisko
  17. FROM filmy
Polik
Prawie dobrze smile.gif trzeba jeszcze powiązać imię i nazwisko z kluczem filmu np.
  1. ...
  2. SELECT wypozyczenia.imie
  3. FROM wypozyczenia
  4. WHERE wypozyczenia.DATA = wypoz AND wypozyczenia.id_film = filmy.id
  5. ) AS imie,
  6. ...

bo inaczej wywala błąd typu "subquery returns more than 1 row" co ma sens bo przecież jednego dnia może być kilka wypożyczeń.

Wielkie dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.